V konaní o sťažnostiach v kauze Súmrak došlo k neodôvodneným prieťahom, tvrdí generálna prokuratúra

TA3 TASR
1.8.2022 13:37

V konaní o sťažnostiach obvinených v kauze Súmrak, kde figuruje aj expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico, proti uzneseniu o vznesení obvinenia došlo k neodôvodneným prieťahom. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka preto uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

V konaní o sťažnostiach v kauze Súmrak došlo k neodôvodneným prieťahom, tvrdí generálna prokuratúra
TASR - Jaroslav Novák

"Vyšetrovateľ Policajného zboru napriek splneniu zákonných podmienok nepredložil prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry vykonávajúcemu vo veci dozor vyšetrovací spis spolu so sťažnosťami obvinených, ktoré boli riadne odôvodnené k 16. máju 2022, bezodkladne, ale až prípisom zo dňa 15. júna 2022," ozrejmil Skladan s tým, že doručené boli ÚŠP 21. júna. Ako ďalej uviedol, postupom vyšetrovateľa prišlo k prieťahu v konaní v dĺžke 29 kalendárnych dní, z toho 21 pracovných.

Dozorový prokurátor ÚŠP, ktorý dal na vydanie uznesenia o vznesení obvinenia súhlas, bol povinný predložiť sťažnosti obvinených nadriadenému prokurátorovi - zástupcovi špeciálneho prokurátora. "Hoci mu v tom nič nebránilo, urobil tak až dňa 18. júla 2022, po tom, ako mu boli dňa 13. júla 2022 doručené žiadosti obvinených o preskúmanie postupu pri rozhodovaní o sťažnostiach," podotkli z GP SR. Toto konanie spôsobilo prieťah v dĺžke 26 kalendárnych dní, z toho 17 pracovných.

V postupe prokurátora povereného výkonom funkcie zástupcu špeciálneho prokurátora Žilinka prieťahy nezistil. Súčasne dospel k záveru, že "obdobie od podania sťažností do doručenia odôvodnenia sťažností vyšetrovateľovi PZ nemožno pripísať na ťarchu orgánov činných v trestnom konaní a považovať ich ako prieťah v konaní, keďže išlo o obdobie, počas ktorého bolo realizované právo obvinených kvalifikovane svoje sťažnosti odôvodniť".

Na základe zistení generálny prokurátor SR uložil povinnosť o sťažnostiach bezodkladne rozhodnúť a "špeciálnemu prokurátorovi prijať účinné opatrenia, aby v budúcnosti k obdobným porušeniam zákona nedochádzalo". Skladan ďalej podotkol, že predmetom preskúmania nebola zákonnosť uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré zatiaľ nenadobudlo právoplatnosť.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok