Počet obetí záplav v Kentucky stúpol. Záchranári pokračujú v pátraní po ďalších telách

TA3 TASR
1.8.2022 09:13

Počet obetí ničivých záplav na východe amerického štátu Kentucky stúpol na 28, informovala v pondelok agentúra AFP. Očakáva sa, že bilancia obetí záplav spôsobených prívalovými dažďami sa ešte zvýši.

Počet obetí záplav v Kentucky stúpol. Záchranári pokračujú v pátraní po ďalších telách
TASR/AP

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, záchranári pokračujú v pátraní po telách obetí. Niektoré oblasti v hornatom regióne sú však po záplavách stále neprístupné: cesty do nich sú zaplavené, mosty sú podmyté a mnohé domy voda vzala so sebou. Záchranné práce komplikuje aj občasný dážď a slabé mobilné spojenie.

"Toto je jedna z najničivejších a najtragickejších povodní, aké sme v našej histórii zažili," povedal guvernér štátu Andy Beshear v relácii Meet the Press vysielanej televíziou NBC. "Telá budeme nachádzať celé týždne, mnohé z nich budú aj stovky metrov od miesta, kde sa stratili," povedal Beshear. Záplavy zasiahli ten z regiónov štátu Kentucky, ktorý už aj tak trpel chudobou spôsobenou úpadkom uhoľného priemyslu, ktorý bol základom jeho ekonomiky, uviedla AFP.

Prezident USA Joe Biden v súvislosti so záplavami v Kentucky podpísal osobitné vyhlásenie, ktoré umožňuje poskytnúť Kentučanom federálnu pomoc a doplniť tak zdroje samotného štátu Únie a miestnych orgánov. AFP vo svojej správe konštatuje, že záplavy na východe Kentucky sú posledným zo série poveternostných extrémov, ktoré sú podľa vedcov neklamným znakom klimatických zmien. Agentúra pripomenula, že vlani v decembri zabilo tornádo v západnej časti Kentucky 60 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok