Zomrela herečka Nichelle Nicholsová, známa zo seriálu a filmov Star Trek

TA3 TASR
1.8.2022 07:26

Vo veku 89 rokov zomrela v sobotu v štáte Nové Mexiko prirodzenou smrťou afroamerická herečka, speváčka a tanečníčka Nichelle Nicholsová, ktorá sa preslávila úlohou komunikačnej dôstojníčky Nyoty Uhury v seriáli Star Trek z druhej polovice 60. rokov a nadväzujúcich šiestich celovečerných filmoch. Uviedla to agentúra AFP, podľa ktorej o tom informoval jej syn Kyle Johnson na oficiálnej webovej stránke uhura.com.

Zomrela herečka Nichelle Nicholsová, známa zo seriálu a filmov Star Trek
Chris Pizzello/Invision/AP

Meno jej fiktívnej postavy pochádza zo svahilského slova uhuru, znamenajúceho sloboda. Nicholsová sa zapísala do dejín americkej kinematografie, keď v epizóde z roku 1968 pobozkala kapitána vesmírnej lode Enterprise Kirka, ktorého stvárnil William Shatner. Často sa hovorí o prvom bozku Afroameričanky a belocha v seriáli, čo niektorí spochybňujú.

Ani samotný bozk nebol priamo zachytený, ale len naznačený perspektívou kamery. "Naše pery sa nikdy nedotkli," uviedla Nicholsová podľa knihy Star Trek Memories (1993), ktorej autorom je v súčasnosti 91-ročný Shatner. Napriek tomu má táto scéna dokonca samostatné heslo vo Wikipédii, poznamenáva AFP.

Nicholsová sa dostala do popredia v čase, keď černošskí herci boli najčastejšie obsadzovaní do úloh sluhov alebo zločincov. V jednom momente uvažovala o odchode zo seriálu a návrate do divadla. Keď to však počas náhodného stretnutia spomenula bojovníkovi za občianske práva Martinovi Lutherovi Kingovi Jr., ten jej podľa magazínu Hollywood Reporter povedal: "To nemôžeš. Nechápeš, že po prvýkrát sme videní tak, ako by sme mali byť videní? Nemáš rolu černocha. Máš rovnoprávnu rolu."

Neskôr Nicholsová pracovala ako náborová pracovníčka pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorý ju oslovil po tom, čo kritizovala, že má vo svojich radoch málo ľudí iných rás. Z prvého krátkeho s Fosterom Johnsonom má syna Kylea. Druhýkrát bola v rokoch 1968 - 1972 vydatá za Dukea Mondyho, aj toto manželstvo sa však skončilo rozvodom.

Svoj voľný čas venovala Star Treku a aktívne sa zúčastňovala na rôznych stretnutiach fanúšikov. Pravidelne s nimi komunikovala aj cez svoje oficiálne stránky a účet na Twitteri. Nicholsová už dlhší čas bojovala so zdravotnými problémami. V roku 2015 utrpela mozgovú príhodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok