Budaj chce regulovať vývoz dreva. V dôsledku krízy očakáva nárast cien

TA3 TASR
31.7.2022 20:59

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO) volá po regulácii vývozu dreva zo Slovenska do zahraničia. V dôsledku energetickej krízy totiž očakáva zvýšený záujem o palivové drevo, a tým aj rast cien. Informovali z tlačového oddelenia Ministerstva životného prostredia SR.

"V reakcii na pokračujúcu energetickú krízu, vyvolanú Ruskou federáciou, vyzval minister Budaj ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO), v ktorého pôsobnosti je štátny podnik Lesy SR, aby sa tento podnik pripravil na zvýšený záujem o palivové drevo, vyvolaný neistotou v zásobovaní plynom," uviedli z envirorezortu. Predpokladajú, že bude o palivové drevo tento rok záujem aj v plynofikovaných obciach.

Ako ďalej priblížili, celkovo prešlo pod správu národných parkov do 3,4 percenta z výmery produkčných plôch lesov na Slovensku. "Napriek tomu sa MŽP a správy národných parkov zodpovedne pripravujú na zásobovanie obyvateľov v národných parkoch palivovým drevom," podotkli.

Riaditelia národných parkov majú podľa envirorezortu za úlohu čo najviac využiť doterajšiu logistiku predaja, na ktorú sú zvyknutí obyvatelia obcí v národných parkoch. "Starostovia obcí a ich obyvatelia budú informovaní zo strany jednotlivých správ národných parkov, že národné parky majú ako prioritu práve zásobovanie palivovým drevom," dodali.

MŽP SR avizuje, že osloví aj urbáre a neštátnych vlastníkov lesov na území národných parkov, aby počas tohto krízového roka z hľadiska energetiky uprednostnili potreby palivového dreva pre svojich členov a blízke obce pred vývozom dreva do zahraničia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok