Príslušníci mierových síl OSN zastrelili dvoch ľudí na hranici Konga a Ugandy

TA3 ČTK
31.7.2022 19:37

Najmenej dvaja ľudia v nedeľu zomreli po tom, čo príslušníci mierových síl OSN začali strieľať na hraničnom priechode Kasindi medzi Kongom a Ugandou. Dôvod streľby zatiaľ nie je jasný, takzvané modré prilby sa vracali na základňu.

Príslušníci mierových síl OSN zastrelili dvoch ľudí na hranici Konga a Ugandy
Twitter/Al Jazeera English

K incidentu došlo na východe Konga, kde ľudia už niekoľko dní protestujú proti mierovej misii MONUSCO, pretože podľa nich nedokáže chrániť obyvateľstvo v oblastiach, kde pôsobia miestne milície.

Bintou Keitaová, zvláštna zástupkyňa generálneho tajomníka OSN v Kongu, je "týmto závažným incidentom hlboko šokovaná a zdesená". Muži, ktorí strieľali, už boli zadržaní a čaká ich vyšetrovanie. Úrad Keitaovej sa spojil s krajinami, odkiaľ títo vojaci pochádzajú a chce urýchlene začať súdne konanie. Žiada exemplárne tresty. Keitaová neuviedla odkiaľ vojaci pochádzajú.

Streľba má dve obete a 14 ranených, uviedla AFP s odkazom na svoj miestny zdroj. Ľudia v Kongu demonštrujú za odchod misie OSN už od minulého týždňa. Počas násilných protestov už zomrelo najmenej 19 ľudí, vrátane troch príslušníkov misie OSN. Misia MONUSCO patrí k najväčším a najnákladnejším misiám OSN. V Kongu je od roku 1999, aktuálne tu slúži 14-tisíc príslušníkov mierových síl, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok