Jedna uhorka denne a toto sa stane s vaším telom: Neuveríte, akú silu má táto zelenina!

TA3/zm
6.8.2022 10:00

O kvalitách uhorky rozhodne netreba pochybovať. Táto zelenina je plná vody, ale aj množstva vitamínov, vďaka ktorým sa rozhodne oplatí zjesť teraz, keď je jej sezóna, aspoň jeden kúsok denne.

Jedna uhorka denne a toto sa stane s vaším telom: Neuveríte, akú silu má táto zelenina!
Pexels

Uhorky sa okrem kuchyne využívajú aj v kozmetike a liečiteľstve. Ich konzumácia má pre telo množstvo benefitov, kvôli ktorým si dajte jeden kúsok každý deň. Uvidíte, že neoľutujete. Toto sa stane s vaším telom.

Trávenie

Akákoľvek zelenina obsahuje veľa vlákniny, a ako iste viete, tá pomáha pri správnom trávení. Kombinácia vlákniny a vody, ktorá je typická pre uhorky, je najlepší a najlacnejší liek na to, aby črevá pracovali na sto percent.

Krajšia pleť

Nemusíte si pripravovať uhorkové masky a obklady. Na to, aby sa vám zlepšila pleť, postačí celkom uhorky pravidelne jesť. Keďže obsahujú množstvo vody, pokožka sa vypne a doslova rozžiari. Ďalej táto zelenina obsahuje béčko, céčko, zinok a riboflavín, ktoré sú zodpovedné za stav kože.

Cukor, tlak a cholesterol

Táto trojica je pomerne rozšíreným zdravotným strašiakom. Mnoho Slovákov má zvýšenú hladinu cukru, cholesterolu alebo vysoký tlak, ako následok nevhodnej životosprávy a stresu. Urobte si pauzičku a počas nej si schrúmte jednu uhorku. Kardiovaskulárny systém aj cholesterol sa dajú do poriadku vďaka obsahu draslíka, horčíka a vitamínu K. Cukor bude pod kontrolou vďaka fenolovým zlúčeninám.   

Kosti

Spomínaný vitamín K, ktorého je v uhorkách požehnane, je aj základnou stavebnou jednotkou kostí. Takže čím vyšší vek máte, o to viac si doprajte jednu šalátovku každý deň.

Neurologické choroby

Fisetín je látka, ktorá pomáha mozgu a chráni nás pred neurologickými chorobami. A môžete dvakrát hádať, kde sa táto látka nachádza. Samozrejme, v uhorkách! Ďalej táto zelenina obsahuje fosfor, ktorý zas chráni pred kognitívnymi ochoreniami. Takže toto kombo je jednoznačne dobrou prevenciou.

Rakovina

Zníženie rizika rakoviny rozhodne za jednu uhorku denne stojí, čo poviete? V uhorkách je prítomný flavonoid fisetín, ktorý vzbudzuje veľký záujem vedcov zaoberajúcich sa výskumom nádorov a už teraz je preukázateľné, že pôsobí ako ochrana pred vznikom zhubných buniek.

Témy: zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok