Krásna vďaka kráľovnej kvetov: Okrem ružovej vody vyskúšajte aj peeling či masku z ruží

TA3/zm
5.8.2022 16:00

Ruže vás nemusia tešiť len vo váze, ale dokážu potešiť aj vašu pleť. Lupienky kráľovnej kvetov majú prekvapivé účinky, a to nielen v podobe známej ružovej vody.

Krásna vďaka kráľovnej kvetov: Okrem ružovej vody vyskúšajte aj peeling či masku z ruží
Pexels

Tonikum, mastičky aj obklady. Z ruží si môžete pripraviť množstvo domácej kozmetiky, ktorú znáša takmer každý typ pleti, vrátane citlivej.

Ružová voda

Pripravte si domácu ružovú vodu, ktorú budete využívať na čistenie pleti ako tonikum. Potrebovať budete dve hrsti sušených ruží, 2 deci vody a 20 ml liehu. Ružové lupienky varte vo vode 30 minút, ale tak, aby voda nedosiahla bod varu. Potom elixír sceďte, nechajte vychladnúť, prelejte do uzatvárateľnej fľašky a vtedy doplňte tekutinu aj liehom. Skladovať treba aj túto domácu kozmetiku v chladničke, no vydrží vám až tri mesiace.

Sušené lupienky

Pomáha upokojiť a zjemniť pokožku, hojí aj hydratuje. Účinky ruží v kozmetike sú naozaj pestré a niektoré produkty nemusíte kupovať, ale môžete si ich pripraviť samy doma, ak vám kráľovná kvetov kvitne napríklad v záhrade. Využívajú sa najmä lupienky, ktoré nemusíte spotrebovať čerstvé, ale môžete si ich aj nasušiť.

Omladzujúci zábal

Na prípravu omladzujúce zábalu budete potrebovať lyžičku sušených lupienkov ruží, lyžičku ľanových semienok, pol šálky zemiakového škrobu a pol šálky mlieka a vodu.

Najskôr povarte ľanové semienka v čistej vode. Lupienky ruží zalejte horúcim mliekom a potom pridajte aj zemiakový škrob. Dobre pomiešajte a na záver pridajte scedené ľanové semienka. Zmes prikladajte k tvári, keď vychladne a nechajte ju pôsobiť ako zábal 20 minút. Poto, pleť dobre opláchnite a hydratujte krémom.

Ružový krém

Z ruží si môžete pripraviť aj vlastný krém. Budete potrebovať tri lyžice kvalitného kokosového oleja, lyžicu sušených ružových lupienkov, lyžičku minerálky a včelí vosk. Najskôr do oleja vhoďte sušené lupienky a nechajte ich dva týždne postáť v uzatvárateľnej sklenenej fľaštičke. O štrnásť dní krém dokončíte, a to tak, že v hrnci rozpustíte včelí vosk, pridáte do neho minerálku a scedený olej, ktorý ste si pripravovali. Tekutinu dobre zmiešajte a prelejte do širšej nádobky, napríklad od starého krému. Keď zmes zhustne a vychladne, dajte ju do chladničky a používajte každý večer na vyčistenú pleť.

Dve lyžice ružových lupienkov, dve lyžice kryštálového cukru a lyžica medu. To sú ingrediencie na prípravu peelingu z ruží, ktorým môžete ošetriť pokožku lakťov, kolien a chodidiel. Všetko spolu dobre zmiešajte a exfoliáciu praktizujte na navlhčenú pokožku.

Témy: Krása
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok