Zahustite polievky bez lepku a bez laktózy: Pomôžu orechy alebo arašidové maslo

TA3/zm
5.8.2022 08:00

Chcete pripraviť hustú polievku, z ktorej sa naje celá rodina, ale nemusíte múku a smotanu? Zahustiť sa dajú pokrmy aj inou, menej tradičnou cestou.

Zahustite polievky bez lepku a bez laktózy: Pomôžu orechy alebo arašidové maslo
Pexels

Ak máte intoleranciu na lepok alebo laktózu, oceníte tieto zaujímavé tipy, ako sa dajú zahustiť polievky. S orechmi alebo arašidovým maslom ste zrejme ešte toto jedlo nepripravovali.

Zemiak

Jednou z pomerne známych možností zahusťovania bez múky či smotany je použitie nastrúhaného zemiaku. Nastrúhajte ho surový na čo najjemnejšou strúhadle a nechajte v polievke povariť. Jednak k zhustnutiu prispeje samotná zemiaková hmota, ale aj škrob, takže šťava, ktorú zemiak pustí, by mala rovnako putovať do hrnca.

Orechy

Ak pripravujete krémovú polievku, napríklad hubovú, hustotu perfektne dodajú aj vlašské orechy. Najskôr ich namočte do vody, potom pridajte do polievky a nechajte povariť. Polievku však budete musieť pred dokončením scediť, aby ste orechy mohli vybrať a pomixovať. Vzniknutú masu potom opäť pridáte do hrnca, necháte prevrieť a okrem hustoty vám bude odmenou aj zaujímavá chuť.

Arašidové maslo

Podobný princíp ako s vlašskými orechmi funguje aj s orechovými maslami, z ktorých najznámejšie je arašidové. Polievke dodá krémovú konzistenciu aj zaujímavú chuť. Len to pri varení najskôr nepreháňajte so soľou, pretože samotné arašidové maslo slanosť so sebou prinesie. Dochucujte preto až na záver, pretože pridať soľ sa dá ľahšie ako ju odobrať.

Rastlinné mlieka

Nemusíte byť vegáni na to, aby ste na zahusťovanie používali namiesto živočíšneho radšej rastlinné mlieko. Je to alternatíva aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Hodí sa najmä do bielych polievok, samozrejme, samotné maslo hustotu nespôsobí, ale rozmiešané s múkou áno.  Najlepšiu chuť polievkam dodá ovsené mlieko. Kokosové a mandľové môže byť tiež alternatívou, ale majte na pamäti, že majú nasladlú chuť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok