V Nitre sa objavila nezákonná volebná antikampaň, Transparency International podáva podnet na rezort vnútra

TA3 TASR
31.7.2022 12:35

Transparency International Slovensko podáva podnet na ministerstvo vnútra v súvislosti s podozrením na nezákonnú volebnú antikampaň v Nitre. Tri mesiace pred komunálnymi voľbami sa v uliciach mesta objavili bilbordy namierené proti súčasnému primátorovi Marekovi Hattasovi.

V Nitre sa objavila nezákonná volebná antikampaň, Transparency International podáva podnet na rezort vnútra
Facebook/Transparency International Slovensko

Bilbordy ho vykresľujú ako zlého hospodára a sklamanie pre mesto. "Či už si Hattas kritiku zaslúži alebo nie, nezákonná antikampaň deformuje volebnú súťaž. Keďže objednávateľa nevieme identifikovať, podávame podnet na ministerstvo vnútra," upozorňuje Transparency International Slovensko.

Podľa názoru Transparency International Slovensko kritici majú nárok na hodnotenie štvorročného pôsobenia súčasného primátora, zvolený spôsob je však problematický. Anonymné bilbordy porušujú zákon. Buď preto, že za nimi stojí iný kandidát, avšak nie je na nich v rozpore s pravidlami uvedený, alebo ich zaplatil niekto ďalší, čo tiež zákon neumožňuje. Transparency International Slovensko upozorňuje, že kampaň môžu viesť iba kandidáti a politické strany.

O post primátora Nitry sa budú uchádzať minimálne traja kandidáti, ktorí oficiálne oznámili svoju kandidatúru. Súčasný primátor Marek Hattas sa v komunálnych voľbách v roku 2018 uchádzal o primátorské kreslo ako nezávislý kandidát.

O primátorské kreslo zabojuje aj bývalý prednosta nitrianskeho mestského úradu a súčasný prednosta Mestského úradu v Trnave Igor Kršiak ako občiansky kandidát s podporou Hlasu-SD a nezávislý kandidát Štefan Štefek, ktorý je dlhoročným mestským poslancom. Svoje predvolebné bilbordy má v uliciach Nitry aj mestský poslanec Pavol Obertáš, kandidatúru však oficiálne neohlásil.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok