Preplácanie moderných inovatívnych liekov sa zmení, poisťovne ich nebudú schvaľovať na výnimky

TA3 TASR
31.7.2022 11:10

Podmienky preplácania drahých moderných inovatívnych liekov z verejného zdravotného poistenia sa zmenia. Pacientom ich tak po novom nebudú schvaľovať zdravotné poisťovne na výnimky. Zmeny prináša novela o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorá nadobudne účinnosť 1. augusta.

Chýbajú lieky, a to ohrozuje obyvateľov. Ich reexportom sa už zaoberá prokuratúra v Banskej Bystrici
TASR / Jaroslav Novák

Rezort zdravotníctva už pri predstavení návrhu upozornil, že väčšina nových a inovatívnych liekov na Slovensku je pacientom uhrádzaná v tzv. výnimkovom režime, v ktorom je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí a v akej výške. Má tak dochádzať k markantným rozdielom v prístupe pacientov k liečbe.

Posudzovanie nákladovej efektívnosti inovatívnych liekov pri ich vstupe na slovenský trh sa má naviazať na hrubý domáci produkt. Má sa tiež zmeniť spôsob vyjednávania s ich výrobcami. 

Novela má priniesť efektívnejší proces uzatvárania zmlúv o podmienkach úhrad liekov. Súčasťou novej legislatívy je aj úprava cien zdravotníckych pomôcok. Má tiež pomôcť vstupovať na trh generickým liekom.

Zákonom sa "naširoko otvárajú nožnice" na vstup nových a drahých liekov na slovenský trh. Proces preto bude pod dohľadom ministerstva zdravotníctva a bude obsahovať viacero bŕzd. Jednou z nich je, že ak poisťovne identifikujú nedostatok prostriedkov v systéme, mohli po dohode všetky tri naraz vetovať vstup lieku. Niektoré ustanovenia novely začnú platiť neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok