Hasenie v Českom Švajčiarsku sťažilo počasie a úrazy, zranilo sa viacero hasičov

TA3 ČTK
30.7.2022 20:16

Zásah hasičov v Národnom parku České Švajčiarsko v sobotu komplikovalo počasie aj úrazy. Kvôli zlým poveternostným podmienkam sa do akcie nemohli zapojiť lietadlá, z výšky tak s požiarom bojovali iba vrtuľníky.

Hasenie v Českom Švajčiarsku sťažilo počasie a úrazy, zranilo sa viacero hasičov
TASR - Prezídium HaZZ

Nepomohol ani dážď, v noci sa výraznejšie zrážky okolia Hrenska vyhli, popoludní potom výdatne pršalo iba pol hodiny. Zranenie utrpelo osem hasičov, jeden z nich vážne, niektorí skončili v nemocnici. S požiarom dnes bojovalo asi 750 hasičov, v pláne mali prejsť z požiarnej obrany do útoku a zmenšiť tak plochu zasiahnutú ohňom. 

Švédske lietadlá Air Tractor, z ktorých každý pojme až 3000 litrov vody, zostali kvôli nízkej oblačnosti od rána na letisku vo Vodochodoch. Nelietali ani antónové. Výpadok pomáhala nahradiť štvorica nemeckých vrtuľníkov. "Majú k dispozícii vaky až s objemom 10-tisíc litrov, takže myslím, že ten letecký výpadok je dnes saturovaný naplno," uviedla hovorkyňa královohradeckých hasičov Martina Götzová.

Minister vnútra Vít Rakúšan (STAN) potom ocenil ako veľmi účinné slovenské vrtuľníky, ktoré čerpajú vodu do vakov z pripravených bazénov, čo je rýchlejšie. Štát uvažuje o možnom obstaraní jedného lietadla na hasenie lesných požiarov. Rakúšan sa ale domnieva, že ešte zmysluplnejšie by boli združené a premyslené európske nákupy. Česko by si mohlo nákupy deliť napríklad so Slovenskom.


V susednom Saskom Švajčiarsku sa dnes s ohňom stretávalo 13 vrtuľníkov, a to vrátane štyroch strojov, ktoré hasili aj v Česku. Okrem toho bolo s Českou republikou dohodnuté, že vrtuľníky môžu naberať vodu v inej oblasti a prelietavať cez české územie na miesto požiaru v čo najkratšom čase.

V Česku v noci na dnešok síce silne pršalo, ale Českému Švajčiarsku sa výdatný dážď vyhýbal. Výnimkou bola zhruba polhodina dnes popoludní. Ani to ale príliš nepomohlo. V nižších vrstvách podľa Götzovej zostáva pôda veľmi suchá.

Osem hasičov dnes utrpelo zranenie. Jeden z nich spadol zo skaly, vrtuľník ho previezol na traumacentrum ústeckej nemocnice. Nemal by byť v bezprostrednom ohrození života. Dvaja hasiči skončili v dečínskej nemocnici. Jedného z nich poštípali osy a včely, druhý utrpel stredne ťažké zranenie nohy. Pri zrážke hasičskej cisterny a štvorkolky sa neskôr zranili aj dvaja dobrovoľní hasiči. Obaja išli na štvorkolke, skončili v starostlivosti záchranárov. Traja ďalší hasiči potom utrpeli ľahké zranenia.


Rakúšan novinárom povedal, že náklady na likvidáciu požiaru dosiahnu stoviek miliónov korún. Štát uvoľní v prvej fáze 100 miliónov korún na obnovu národného parku. Zásah hasičov sa bude hradiť z rezervy štátneho rozpočtu, ktorá činí sedem miliárd korún. Väčšie škody na hasičskej technike zatiaľ nevznikli, hasiči evidujú napríklad len drobné poškodenia vozidiel. O kompenzáciách škôd podnikateľom sa zatiaľ debata podľa Rakúšana neviedla, na rad má prísť až v ďalších týždňoch.

Les v národnom parku začal horieť v nedeľu a požiar sa rozšíril aj cez hranice do Saska. Podľa satelitných snímok požiar zasiahol územie s rozlohou 1060 hektárov. Odo dneška platí zákaz vstupu do lesa na vybranom území národného parku, ktorý vydal dečínsky magistrát. Zákaz sa týka vstupu do lesov na území obcí Hrensko, Mezná, Janov, Ružová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenica, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výnimku majú správcovia parku, poľovníci či hasiči, policajti a zdravotníci.

Britský ľavicový denník The Guardian napísal, Že v Českej republike sa mení nálada politikov a verejnosti voči zmenám klímy, zatiaľ čo je oblasť zalesnených hôr v plameňoch. Zápach spáleniny, ktorý sa od pondelkového rána začal šíriť v až 200 kilometrov vzdialených mestách, by podľa denníka mohol byť bodom zvratu od hlbokej skepsy ku klimatickým zmenám na plné uznanie globálnej krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok