Ukrajina vyhlási evakuáciu Donecka, aby päťdesiattisíc detí neostalo bez kúrenia

TA3 ČTK
30.7.2022 20:09

Ukrajina pred začiatkom vykurovacej sezóny vyhlási povinnú evakuáciu obyvateľov z neokupovaných častí Doneckej oblasti. Podľa agentúry Unian to oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
TASR/AP

"V Doneckej oblasti úplne chýba plyn, opravili sme všetky plynovody, ktoré sa dali opraviť, ale bohužiaľ nepriateľ znova a znova ničí všetko, čo by mohlo ľuďom v zime dodať teplo," vyhlásila Vereščuková, podľa ktorej v oblasti nie sú ani spoľahlivé dodávky elektriny.

"V Doneckej oblasti je 52.000 detí. Musí byť evakuovaných, nemôžu byť v zime vystavené nebezpečenstvu smrti bez tepla, svetla, bez možnosti vykurovania," povedala. Celkom bude musieť byť z Doneckej oblasti evakuovaných minimálne 200.000 a 220.000 miestnych obyvateľov.

Ľudia budú mať možnosť evakuáciu písomne odmietnuť. "Ak to človek odmietne, bude musieť podpísať, že rozumie a je si vedomý všetkých následkov a že je osobne zodpovedný za svoj život. Sme demokratická krajina, nemôžeme nikoho nútiť, ale takáto forma s podpisom bude povinná," dodala Vereščuková.

Ďalšou oblasťou, ktorá bude evakuovaná, by mohla byť Záporožská oblasť. Tam nie sú dodávky plynu na 65 percentách územia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok