Irán naďalej sužujú lejaky a záplavy, vyžiadali si už vyše 50 obetí

TA3 ČTK
29.7.2022 20:29

Počet mŕtvych po záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených prudkými dažďami v Iráne vzrástol na 53. Ďalší ľudia sú nezvestní. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odkazom na iránske úrady, ktoré čoskoro popoludní hovorili o 24 mŕtvych. Lejaky v blízkovýchodnej krajine udreli v stredu a zaplavili najmä sever a stred krajiny vrátane okolia hlavného mesta Teheránu.

Irán naďalej sužujú lejaky a záplavy, vyžiadali si už vyše 50 obetí
TASR/AP

Najmenej osem ľudí z terajšej bilancie zahynulo vo štvrtok pri zosuve pôdy v dedine severozápadne od iránskej metropoly, kde voda tiež poškodila miestnu svätyňu. 

Silný dážď zaplavil aj dedinu západne a okresy východne od iránskeho hlavného mesta. V piatok bola najhoršia situácia v meste Fírúzkou na úpätí pohoria Alborz, ktoré je pre svoje chladnejšie podnebie populárnou destináciou v inak horúcej krajine. V tejto oblasti ležiacej zhruba 140 kilometrov od Teheránu zahynulo desať ľudí.

Záplavy v predchádzajúcich dňoch zasiahli 18 z 31 provincií v krajine, najmä severoiránskej provincie Mázandarán, Alborz a Teherán a stredoiránske Markázi, Isfahán a Jazd, uviedol iránsky minister vnútra. 

V Jazde voda zaplavila cesty, najmä tie v historickom centre rovnomenného správneho strediska, ktoré je jedným z najstarších iránskych miest. Celkom bolo zasiahnutých 400 miest a dedín po celej krajine a úrady museli uzavrieť niekoľko diaľnic.

Iránske podnebie je prevažne suché a krajiny v posledných desaťročiach trpia skôr opakovaným suchom, píše AFP. Ani záplavy spôsobené prívalovými dažďami ale nie sú neobvyklé. V provincii Fárs na juhu krajiny si minulý týždeň lejaky vyžiadali životy 22 ľudí, v roku 2019 záplavy tiež na juhu krajiny usmrtili vyše 75 ľudí a spôsobili škody odhadom za viac ako dve miliardy dolárov.

Najmenej sedem ľudí zahynulo pri nedávnych záplavách spôsobených prívalovými dažďami aj v Spojených arabských emirátoch (SAE), uviedlo v piatok tamojšie ministerstvo vnútra. Podľa Reuters išlo o občanov z ázijských krajín, ktorí v SAE žili dlhodobo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok