Európska mena pocítila tlak. Euro sa stále pohybuje okolo parity voči doláru

TA3 TASR
29.7.2022 19:58

Spoločná európska mena sa na konci týždňa dostala pod tlak. Neskoro popoludní sa predávala po 1,0174 USD, pričom ešte ráno sa obchodovala nad 1,02 USD.

peniaze dolár 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura na 1,0198 (vo štvrtok: 1,0122) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9806 (0,9880) eura. 

Dolár podporili pozitívne makroekonomické údaje z USA. Osobné príjmy a spotrebiteľské výdavky sa vyvíjali lepšie v porovnaní s očakávaniami. Navyše, nálada spotrebiteľov sa zlepšila viac, než sa pôvodne predpokladalo, ukázal prieskum Michiganskej univerzity.

Predpoludním bolo zverejnených takisto viacero dôležitých údajov z eurozóny. Ekonomika regiónu v druhom štvrťroku expandovala o 0,7 percent, čo bolo výrazne lepšie, než sa očakávalo. Avšak v Nemecku, čo je najväčšia európska ekonomika, hrubý domáci produkt (HDP) stagnoval. Inflácia v eurozóne sa v júli zrýchlila na rekordných 8,9 percenta.

Údaje o vývoji ekonomiky aj inflácie nahrávajú jastrabom v ECB, uviedol ekonóm Commerzbank Christoph Weil. Dodal, že vzrástla pravdepodobnosť, že ECB v septembri zvýši svoju kľúčovú úrokovú sadzby o 0,50 percentuálneho bodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok