Bývalého šéfa rakúskej krajne pravicovej strany oslobodili spod obvinení z korupcie

TA3 TASR
29.7.2022 18:23

Bývalého šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho oslobodili v piatok spod obvinení z korupcie týkajúcich sa finančného daru 10-tisíc eur pre združenie Austria in Motion napojené na FPÖ. Informuje o tom agentúra DPA.

Heinz-Christian Strache 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Tento dar poskytol združeniu Stracheho priateľ, podnikateľ v oblasti nehnuteľností Siegfried Stieglitz. Strache čelil obvineniam, že Stieglitzovi na oplátku pomohol získať miesto v dozornej rade spoločnosti Asfinag. Obžaloba však na to podľa rozhodnutia viedenského súdu nepredložila dostatok dôkazov. Obvinený bol v tomto prípade aj zmienený podnikateľ, ktorého však v piatok taktiež spod obvinení oslobodili.  

Sudca označil konanie tohto podnikateľa za "nesprávne", povedal však, že sa nepodarilo dokázať, že Strache o predmetnom finančnom dare vedel. Stracheho uznal ešte vlani viedenský súd za vinného v inom korupčnom prípade súvisiacom s tzv. kauzou Ibiza a vymeral mu 15-mesačný podmienečný trest odňatia slobody. 

Bývalý predseda FPÖ bol v tejto kauze obvinený, že spriatelenému majiteľovi súkromnej kliniky vo viedenskom obvode Währing pomohol za úplatok vybaviť pre neho výhodnú zmenu zákona.

Expredseda FPÖ mal ešte v časoch koaličnej vlády s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza lobovať za to, aby bola táto klinika zaradená do štátneho fondu na financovanie súkromných zdravotníckych zariadení, čo by jej umožnilo priame hradenie poplatkov za úkony zo sociálneho poistenia.

Z podplácania bol v tomto prípade obžalovaný majiteľ kliniky Walter Grubmüller, ktorého vlani odsúdili na 12-mesačný podmienečný trest. Strache počas súdneho procesu trval na svojej nevine a voči rozsudku sa odvolal.

Korupčnú kauzu z jari 2019, známu ako Ibiza, spustilo zverejnenie záznamu zo skrytej kamery zhotoveného na rovnomennom španielskom ostrove. Tento škandál viedol k pádu rakúskej vlády. Strache totiž odstúpil z funkcie vicekancelára i z postu lídra FPÖ, vtedajšieho koaličného partnera Kurzovej ÖVP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok