Kremeľ podporil Čínu v postoji voči Taiwanu. Pociťujeme solidaritu, uviedol Peskov

TA3 TASR
29.7.2022 15:20

Kremeľ vyjadril v piatok "solidaritu" s postojom Číny voči Taiwanu po tom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova "nezahrávali s ohňom". Informovala agentúra AFP.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Určite pociťujeme solidaritu," uviedol v tejto súvislosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Rešpektujeme čínsku suverenitu a územnú celistvosť a veríme, že žiadna krajina sveta nemôže mať právo toto spochybňovať alebo podniknúť nejaké kroky... Sme presvedčení, že takéto správanie na medzinárodnej scéne spôsobuje len ďalšie napätie," dodal Peskov.  

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Joe Biden absolvovali vo štvrtok "hlboký a otvorený" telefonický rozhovor, počas ktorého predstaviteľ Pekingu varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu "nezahrávali s ohňom", uviedli čínske štátne médiá.

Taiwanu podľa AFP neustále hrozí, že ho napadne Čína, ktorá vníma tento de facto nezávislý ostrov s vlastnou demokratickou vládou za súčasť svojho územia. Ruský útok na Ukrajinu pritom zosilnil obavy, že by Čína mohla anektovať Taiwan. 

Peking si navyše udržiava s Moskvou priateľské vzťahy, zatiaľ čo západné krajiny sa snažia čo možno najviac izolovať Rusko pre jeho agresiu voči Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok