Za Matovičov koniec by som hlasoval oboma rukami. Vláda s fašistami je väčšie zlo ako predčasné voľby, hovorí Miroslav Kollár

ta3/Adrián Potančok, Milan Špak
29.7.2022 14:18

Vzťah medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom je na bode mrazu. SaS žiada Matovičov odchod z vlády, inak jej ministri podajú demisiu. Premiér Heger chce dovládnuť v štvorkoalícii, iní hovoria o menšinovej vláde či predčasných voľbách. O koaličnej kríze sme sa rozprávali s predsedom strany SPOLU a poslancom Národnej rady SR Miroslavom Kollárom.

Kollár zo strany Spolu nebude hlasovať za pád Hegerovej vlády
TASR - Jaroslav Novák

Aké je podľa vás ideálne riešenie aktuálnej krízy? Mal by Igor Matovič čím skôr odstúpiť z postu ministra financií?

90 percent problémov vládnej koalície vytvoril a predstavuje minister financií Igor Matovič svojou nekompetentnosťou a pomýlenými prioritami, čiže problém je riešiteľný vo vecnej rovine pomerne jednoducho. Čelíme najväčším krízam posledných desaťročí – ekonomickej, energetickej, zosilneným prejavom klimatických zmien, za hranicami nám zúri vojna, takže je povinnosťou premiéra Hegera tento problém vyriešiť, keďže má jednoduché riešenie.

Premiér Eduard Heger nedisponuje dostatkom vôle Matoviča odstaviť. Je pre vás v tomto sklamaním?

Ak nezmení svoj doterajší postoj ani do 31. augusta, tak áno – bude pre mňa sklamaním. Vnímam ho ako vecného, aj keď menej rozhodného človeka. Rozumiem všetkým súvislostiam jeho vzťahu k Igorovi Matovičovi, ale dnes má oveľa väčšiu zodpovednosť za krajinu, ako je udržanie si vzťahu s pomstychtivým predsedom politickej s.r.o.-čky, akou je OĽANO.

Nemal by Richard Sulík urobiť kompromis a v prípade odchodu Matoviča ponúknuť svoju stoličku tiež?

Ak by to bola cena za to, že Matovič odíde z vlády a vláda začne riešiť reálne akútne problémy Slovenska, tak mal. A ak by som si mal tipnúť, tak si myslím, že bude pripravený to urobiť.

Je možné, že opozícia bude chcieť v septembri odvolávať Igora Matoviča. Ako by ste v tomto prípade hlasovali?

Obidvomi rukami. Samozrejme – za.

Majú podľa vás väčší zmysel predčasné voľby alebo menšinová vláda?

Menšinová vláda s podporou fašistov je pre demokratický politický vývoj na Slovensku z dlhodobého hľadiska väčšie zlo, ako predčasné voľby.

 Za akých podmienok by ste menšinovú vládu podporili?

Neviem podporiť menšinovú vládu s účasťou fašistov. Nie je pre mňa akceptovateľné, že poslanec, ktorý sa do parlamentu dostal na Kotlebovej kandidátke a akceptoval celý program a históriu kotlebovcov, je zrazu „omilostený“ len preto, že si ho adoptoval už aj politický multiotecko Boris Kollár.

Poslanecký klub OĽANO opustil Juraj Krúpa. Komunikovali ste spolu o jeho prestupe do strany Spolu-OD?

Nie, nekomunikovali.

S ktorými stranami by ste si aktuálne vedeli predstaviť úzku spoluprácu? Črtá sa nejaká predvolebná koalícia?

So všetkými demokratickými stredopravými stranami. Teraz sa všetci sústredíme na jesenné komunálne a regionálne voľby s tým, že po nich si sadneme k stolu a budeme hovoriť o možnej predvolebnej spolupráci do parlamentných volieb. Za seba môžem garantovať, že sa už nebudem podieľať na opakovaní chyby z volieb 2020 a urobíme všetko pre to, aby už neprepadol ani jeden hlas demokratického voliča. V roku 2024 sa zasa raz bude rozhodovať o tom, k akému civilizačnému okruhu bude Slovensko patriť a výsledok volieb bude možno veľmi tesný, takže bude záležať naozaj na každom jednom hlase, ktorý sa dostane do parlamentu. Po prázdninách uvidíme, či nebudeme musieť tieto rozhovory urýchliť kvôli predčasným voľbám.

Čo z aktuálnych prešľapov by ste najviac vytkli súčasnej vláde? Aj smerom k samosprávam, keďže ste primátorom Hlohovca.

Prioritne to, že sa nevenuje akútnym problémom a namiesto rýchlej a adresnej pomoci ľuďom, prepadávajúcim sa do chudoby a kolabujúcim sektorom zdravotníctva a školstva rozhadzuje neadresne miliardy lopatou a zaoberá sa viac sama sebou ako riešeniu problémov ľudí.

Z hľadiska samospráv musím povedať, že táto vláda sa správa k samosprávam najhoršie zo všetkých vlád za posledné dve desaťročia a dostávame sa na hranicu narušenia rovnováhy ústavných inštitúcií a ohrozenia existencie nezávislej územnej samosprávy ako takej. Fico s Orbánom len so závisťou sledujú, ako jednoducho sa dá ovládnuť štát a demokratické inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok