Obnova parížskej katedrály Notre-Dame po požiari je takmer na konci. Oznámili, kedy ju otvoria pre verejnosť

TA3 ČTK
28.7.2022 16:58

Parížska katedrála Notre-Dame sa opäť otvorí pre veriacich aj pre verejnosť počas roku 2024. Pri návšteve staveniska to vo štvrtok oznámila francúzska ministerka kultúry Rima Abdul-Malaková, informovala stanica BFM TV. Chrám z 12. storočia v apríli 2019 silne poškodil požiar.

Obnova parížskej katedrály Notre-Dame po požiari je takmer na konci. Oznámili, kedy ju otvoria pre verejnosť
Twitter/REVUE DE PRESSE

"Stavebné práce rýchlo postupujú, v súlade s harmonogramom. Veríme, že rok 2024 bude rokom ukončenia väčšiny prác a rokom otvorenia katedrály pre bohoslužby aj pre verejnosť," povedala ministerka.

Abdul-Malaková ale priznala, že v čase otvorenia nebude rekonštrukcia úplne dokončená. Presný dátum otvorenia zatiaľ tiež nie je jasné. "Rok má predsa 365 dní," povedala ministerka novinárom.

Opravu spomalili komplikácie počas pandémie covidu-19, ale aj nutnosť vyčistiť okolie od toxického oloveného prachu, ktorý sa uvoľnil pri požiari. Na konci leta by sa mala začať oprava strešnej konštrukcie a klenieb.

O požiari vznikol film

Na opravu svätostánku dohliada špeciálna, na tento účel zriadená štátna organizácia, na čele ktorej stojí generál Jean-Louis Georgelin. Ten v rozhovore s denníkom Le Figaro minulý týždeň uviedol, že ambícia otvoriť v roku 2024 je "časovo napätá a komplikovaná".

Opravu do roku 2024 už v apríli 2021 pri návšteve vyhorenej katedrály sľuboval prezident Emmanuel Macron.

Svetoznámu architektonickú a cirkevnú pamiatku v srdci Paríža zachvátili plamene 15. apríla 2019. Oheň sa rozšíril v krove a pohltil rozsiahle časti stredovekej budovy. Príčina požiaru ešte nebola úplne objasnená. Katastrofu mohla spôsobiť porucha v elektroinštalácii alebo ohorok cigarety. Pamiatku, chránenú organizáciou UNESCO a preslávenú románom Victora Huga Zvoník u Matky Božej, pred požiarom navštevovalo 13 miliónov ľudí ročne. O požiari už tiež vznikol film.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok