Horí aj v nemeckom národnom parku. Rozsah požiaru je v porovnaní s Českým Švajčiarskom štvrtinový

TA3 TASR
28.7.2022 16:26

Rozsah územia, ktoré zasiahol požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko, je asi štvrtinový v porovnaní s územím v Českom Švajčiarsku, odkiaľ sa plamene rozšírili. V obci Hřensko to na štvrtkovej tlačovej konferencii povedal saský minister vnútra Armin Schuster. Zdôraznil tiež potrebu spolupráce pri hasení požiaru na oboch stranách národného parku.

Horí aj v nemeckom národnom parku. Rozsah požiaru je v porovnaní s Českým Švajčiarskom štvrtinový
Twitter/BNN Newsroom

Podľa Schusterových slov zasahuje v Saskom Švajčiarsku deväť nemeckých vrtuľníkov. O medzinárodnú pomoc chce región požiadať až v prípade, že dôjde k vyčerpaniu nemeckých kapacít. Agentúra DPA predtým informovala, že Drážďany, hlavné mesto spolkovej krajiny Sasko, pre napätú situáciu okolo požiaru sprísnili podmienky vstupu do tamojších lesov. Zakázané je napríklad opustiť vyznačené lesné chodníky, pretože riziko požiaru je mimo nich na voľných plochách väčšie. Nie je povolené ani parkovanie mimo vyznačených parkovacích miest. V okrese Saské Švajčiarsko–Východné Krušné hory platí navyše až do odvolania zákaz vstupu do lesov.

Počas štvrtka je v nasadení v Českom Švajčiarsku približne 80 jednotiek, 450 hasičov, sedem vrtuľníkov a štyri lietadlá, povedal šéf hasičov Úsťanského kraja Roman Vyskočil. Český minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula na Twitteri uviedol, že na rieke Labe, odkiaľ hasičské vrtuľníky naberajú vodu na hasenie požiaru, je príliš nízky prietok. Vodohospodári preto začali odpúšťať Vltavskú kaskádu, priblížil.

Špeciálne hasičské lietadlá Canadair, ktoré prileteli v stredu z Talianska, využívajú pri hasení vodu z jazera Milada pri meste Ústí nad Labem. V oblasti Českého Švajčiarska, kde momentálne horí les na ploche zhruba päťkrát dva kilometre, by malo podľa meteorologičky Českej televízie Aleny Zárybnickej začať pršať v piatok popoludní a zrážky očakávajú aj v sobotu. Pôjde však zrejme o menšie zrážky, než predpovede ukazovali v stredu, poznamenala. Doplnila, že okrem pomoci pri hasení požiaru by zrážky mohli pomôcť aj s prečistením vzduchu, pretože oblasť zahalil dym. Pre nižšie teploty sa prachové častice rozptyľujú pomalšie, vysvetlila Zárybnická.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok