V čínskom Wu-chane je v karanténe takmer milión ľudí. Môžu za to štyri pozitívne prípady

TA3 TASR
28.7.2022 12:16

Úrady v čínskom meste Wu-chan nariadili lockdown pre takmer milión ľudí po tom, čo tam boli odhalené štyri prípady nákazy koronavírusom. Informoval o tom spravodajský server BBC News. Wu-chan je známy ako mesto, kde bol vírus SARS-CoV-2 zaznamenaný vôbec po prvýkrát.

Biely dom chce preveriť únik vírusu z laboratória, žiada od Číny ďalšie údaje
TASR/AP

Lockdown sa týka wuchanského predmestia Ťiang-sia. Jeho obyvatelia nebudú smieť najmenej tri dni vychádzať zo svojich domovov. Počet nákaz koronavírusom a úmrtí ľudí po ochorení covidom zostáva v Číne, kde žije 1,4 miliardy ľudí, v porovnaní s väčšinou ostatných svetových krajín veľmi nízky. Zatiaľ čo svet koronavírusové opatrenia postupne uvoľňuje a učí sa s covidom žiť, Čína pokračuje vo svojej politike nulovej tolerancie a prijíma extrémne prísne opatrenia hneď pri výskyte prvých niekoľkých infekcií.

V dvadsaťpäťmiliónovej čínskej finančnej metropole Šanghaji skončil v júni dvojmesačný prísny lockdown, ktorý poznamenal ekonomiku regiónu a vyvolal sťažnosti u miestnych obyvateľov kvôli problémom s dodávkami potravín a podmienkam v karanténnych centrách.

V dvanásťmiliónovom Wu-chane boli pred dvoma dňami pri pravidelnom testovaní zistené dva prípady Covidu-19. Ďalšie dva prípady potom boli odhalené medzi blízkymi kontaktmi nakazených. Žiadny z infikovaných nemal príznaky choroby.

Wu-chan sa stal začiatkom roku 2020 prvým miestom na svete, kde bol ohlásený výskyt nového koronavrusu. Tento týždeň boli v časopise Science zverejnené dve nové vedecké štúdie, podľa ktorých existujú presvedčivé dôkazy o tom, že sa koronavírus preniesol na ľudí na wuchanskom trhovisku, kde sa predávali divoko žijúce a exotické zvieratá.

Čínska vláda túto verziu už skôr opakovane spochybnila a tvrdila, že vírus pochádzal zo zahraničia, možno z dovezených morských plodov, či dokonca z amerického laboratória. Bývalý americký prezident Donald Trump zase vyhlasoval, že má dôkazy o úniku koronavírusu z virologického laboratória sídliaceho vo Wu-chane.

Podľa nových štúdií bol koronavírus prítomný v telách živých cicavcov predávaných na trhovisku vo Wu-chane koncom roka 2019. K prenosu dvoch rôznych variantov koronavírusu na ľudí, ktorí na trhovisku pracovali a ktorí tam nakupovali, došlo pri dvoch príležitostiach v novembri a v decembri 2019, konštatovali vedci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok