Len ospravedlnenie od pápeža nestačí, tvrdí Trudeau. Deti podľa neho prišli o svoju identitu

TA3 ČTK
28.7.2022 09:57

Kanadská vláda naznačila, že pápežovo ospravedlnenie za úlohu, ktorú rímskokatolícka cirkev zohrala pri násilnej asimilácii a trýznení detí pôvodných obyvateľov v kanadských internátnych školách, nie je dostatočná. Napísala to agentúra AP. Pápež František sa počas svojej "kajúcnej púte" po Kanade v stredu stretol s premiérom Justinom Trudeauom a generálnou guvernérkou Kanady Mary Simonovou, ktorá zastupuje britskú kráľovnú Alžbetu II.

"Ako otec si nedokážem predstaviť, že by mi moje deti niekto odobral. Keď plačú, môžem ich utešiť. Keď sú šťastné, môžem s nimi ich radosť zdieľať," povedal Trudeau v pevnosti Citadelle, sídle guvernérky Simonovej, kde sa predstavitelia štátu s pápežom stretli. "V internátnych školách boli ale deti izolované a osamotené vo svojej bolesti a zármutku. Ďaleko od svojich rodín a komunít," pokračoval Trudeau. "A najhoršie na tom je, že boli zbavené svojho jazyka, kultúry a identity," dodal premiér.

Katolickí duchovní a misionári sa v minulosti desiatky rokov podieľali na asimilačnom programe určenom pre pôvodných obyvateľov Kanady, ktorý odlúčil od rodín vyše 150 000 detí, ktoré boli vystavené hladovaniu, bitiu i zneužívaniu. Až 6000 detí kvôli tvrdému zaobchádzaniu v internátnych školách zomrelo, zhruba tri štvrtiny z asi 130 internátnych škôl prevádzkovala katolícka cirkev.

Kanadský školský systém takto fungoval od 19. storočia až do 90. rokov minulého storočia a o obrovskom dopade na domorodú komunitu sa vie dlho. Systém, ktorý vynucoval odlúčenie detí od rodičov, vyšetrovacia správa kanadských úradov z roku 2015 označila za "kultúrnu genocídu". Vlani sa o detskom utrpení začalo znovu hovoriť po tom, ako sa našli pozostatky 215 detí v bývalej katolíckej internátnej škole pre domorodé deti v kanadskej Britskej Kolumbii.

Pápež František poznamenal, že školský systém "presadzovali v tom čase vládne úrady". V reakcii na kritiku ale dodal, že "miestne katolícke inštitúcie hrali úlohu v uplatňovaní tejto politiky" a ospravedlnil sa za násilie a zneužívanie, ktorému domorodé deti niektorí kresťania v Kanade vystavovali.

Pápež pri stretnutí so zástupcami vlády uviedol, že "je škandalózne, že z blahobytu vytvoreného ekonomickým vývojom nemôžu ťažiť všetky zložky spoločnosti". "A je vskutku smutné, že obzvlášť medzi domorodými ľuďmi je toľko chudoby," uviedol pápež.

"Svojou návštevou dávate svetu najavo, že sa vy a rímskokatolícka cirkev pripájate k nám na ceste k zmiereniu, uzdraveniu, nádeji a obnove," povedala pápežovi Simonová. "Títo ľudia, títo preživší, sa ale vymykajú definícii... bojovali a stále bojujú za svoje jazyky a kultúry, aby mohli ich ďalšie generácie prosperovať," povedal Simonová, ktorá je ako Inuitka prvou guvernérkou Kanady s domorodým pôvodom.

Ospravedlnenie je len prvý krok

Trudeau naznačil, že hoci Františkova návšteva má na preživších "ohromný vplyv", je iba prvým krokom. František povedal, že cirkev túži po tom "obnoviť vzťah s domorodými Kanaďanmi". Kanadský minister pre vzťahy s domorodými obyvateľmi Marc Miller pápežov prejav kritizoval. František sa podľa neho vyhol zmienke o sexuálnom násilí vo svojom zozname druhov zneužívania, ktorému boli deti vystavovaný. Podľa agentúry Reuters svojou kritikou hovoril aj za niektorých zo zástupcov domorodých komunít.

Kanadská vláda sa za prevádzkovanie rezidenčných škôl a asimilačného programu ospravedlnila v roku 2008, kedy v parlamente k tejto veci vystúpil bývalý kanadský premiér Stephen Harper. Následkom súdneho procesu, ktorý zahŕňal vládu, cirkevné organizácie a zhruba 90.000 žiakov bývalých rezidenčných škôl, musela Kanada na reparáciách zaplatiť miliardy dolárov domorodým komunitám. Katolícka cirkev zaplatila vyše 50 miliónov dolárov a ďalších 30 miliónov chce doplatiť v nasledujúcich piatich rokoch.

Pápež sa už v pondelok stretol so zástupcami domorodých obyvateľov a prosil ich o odpustenie. Krátko predtým sa na blízkom cintoríne pomodlil a následne sa za sprievodu štyroch kmeňových náčelníkov v tradičných čelenkách zúčastnil na zhromaždení tisícok príslušníkov pôvodného obyvateľstva Kanady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok