Lesný požiar pri Košiciach spôsobil zrejme človek. Hasičom sa podarilo požiar lokalizovať

TA3 TASR
28.7.2022 09:11

Požiar lesného porastu v katastri obce Malá Lodina, ktorý vznikol 20. júla, spôsobil na majetku Mestských lesov Košice obrovské, no zatiaľ nevyčíslené škody. "Je pravdepodobné, že požiar vznikol nedbanlivosťou pri zakladaní ohniska," informovalo mesto Košice na sociálnej sieti. Hasičom sa podarilo lokalizovať požiar lesného porastu.

Lesný požiar pri Košiciach spôsobil zrejme človek. Hasičom sa podarilo požiar lokalizovať
TASR – František Iván

Hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari už viac ako týždeň. Oheň zachvátil plochu o výmere približne 50 hektárov. Pri hasení asistovali dva vrtuľníky Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR. Tie prepravili takmer 500.000 kubických metrov vody počas viac ako 220 letov. Uhasiť oheň pomáhalo denne viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

"V neprístupnom teréne je vytvorených 21 jazierok slúžiacich na hasenie lesného požiaru jazierkovým systémom a päť nádrží, z ktorých sa prečerpáva voda na hasenie požiaru," informovala vo štvrtok Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Príslušníci z modulu pozemného hasenia vykonávajú monitoring jednotlivých úsekov a dohášajú malé skryté ohniská. Na mieste udalosti momentálne zasahujú tri desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov s 13 kusmi hasičskej techniky. Mesto Košice uviedlo, že požiar spôsobil na majetku Mestských lesov Košice obrovské, no zatiaľ nevyčíslené škody. Podľa predpokladov požiar vznikol nedbanlivosťou pri zakladaní ohniska. 

Oheň zachvátil les v ťažko dostupnom teréne v nadmorskej výške 806 metrov nad morom. Pracovníci Mestských lesov Košice v rýchlosti sprejazdnili viac ako päť kilometrov dlhú lesnú cestu, vďaka čomu dokázali hasiči dostať na kopec denne až 60 cisterien vody.

So situáciou sa prišiel v stredu oboznámiť a poďakovať sa hasičom primátor Košíc Jaroslav Polaček. "Zdá sa, že to máme v tejto chvíli pod kontrolou, musíme počkať niekoľko dní, či to naozaj dobre dopadlo," uviedol. Les bude pritom potrebovať dlhý čas, aby sa zregeneroval. "Tie najväčšie škody budeme vidieť o niekoľko rokov, keď postupne v tomto neprístupnom teréne stromy uhynú, ostanú tu holiny," konštatoval primátor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok