Požiar v Českom Švajčiarsku sa stále nepodarilo uhasiť. Hasičom komplikuje prácu vietor

TA3 TASR
27.7.2022 09:26

Štvrtý deň od vypuknutia požiaru je Národný park České Švajčiarsko pre verejnosť úplne uzatvorený. Ústiansky kraj zároveň zakázal vstup do lesov na celom svojom území. Informoval o tom riaditeľ správy NP Pavel Benda.

Informuje o tom server Seznam Zprávy. "Od dnešného dňa je národný park uzatvorený po dohode s Ústianskym krajom," uviedol Pavel Benda. Uzatvorená je tiež cesta z Děčína do Bad Schandau. Neprejazdné sú aj odbočujúce regionálne cesty, ktoré smerujú do vnútra národných parkov České Švajčiarsko a Saské Švajčiarsko. Vstup do lesa zakázala aj nemecká časť parku.

Hasičom sa počas noci podarilo zabrániť rozširovaniu ohňa. Ochránili evakuované obce Mezná, Mezní Louka a Vysoká Lípa. "Dnešná noc bola oveľa pokojnejšia v porovnaní s tou predchádzajúcou. Nič zásadné sa nedialo, bolo niekoľko ohnísk, ktoré sa nám opäť objavili tu v Hřensku," povedal veliteľ jednotky Zboru dobrovoľných hasičov Hřensko Jan Košík. Podľa vyhlásenia hasičov požiar aktuálne neohrozuje zatiaľ neevakuovanú obec Janov. Hlavné hasiace práce sú na skalách v Hřensku, kde hasiči používajú automobilové rebríky.

V národnom parku pristúpili aj k ďalšiemu protipožiarnemu opatreniu - začali vytvárať takzvané protipožiarne pásy. Podľa ministra poľnohospodárstva Zdeňka Nekulu sa v priebehu noci do prác zapojili tri harvestory Lesov Českej republiky. "Postupujú veľmi rýchlo, urobili veľký kus práce," napísal minister na Twitteri.

V národnom parku České Švajčiarsko aktuálne horí plocha približne 1000 hektárov. Na mieste naďalej zasahuje viac ako 400 hasičov a v priebehu dňa by sa mal zapojiť aj vrtuľník zo Slovenska a dve lietadlá z Talianska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok