Na PCR test sa pacienti dostanú jednoduchšie. Papierové výmenné lístky nahradia elektronické

TA3 TASR
26.7.2022 15:40

Papierové výmenné lístky na PCR test nahrádza ich elektronická verzia. Lekár tak už nemusí výmenný lístok tlačiť a pacient si ho nemusí osobne vyzdvihnúť. Informovala o tom riaditeľka sekcie marketingu a komunikácie Národného centra zdravotníckych informácií Veronika Daničová. Lekári, ktorých informačný systém objednávku PCR testu neumožňuje, môžu papierové výmenné lístky naďalej využiť.

PCR test 1140 px
TASR/AP (ilu)

PCR testy sú od mája bezplatné len pre osoby staršie ako 60 rokov alebo na základe indikácie lekárom. Na štátom hradený PCR test je teda potrebný výmenný lístok od lekára. S cieľom zjednodušiť proces pre pacientov i lekárov spúšťa NCZI s podporou Ministerstva zdravotníctva SR plne elektronický proces.

"Papierové výmenné lístky na PCR testovanie pre ľudí do 60 rokov sú už minulosťou. Pri stúpajúcich číslach COVID-19 pozitívnych pacientov ide o značné zjednodušenie procesu," skonštatovala Daničová. Elektronické výmenné lístky sú podľa jej slov už aktuálne.

Po novom lekár zadá do informačného systému objednávku na PCR test a odošle ju do NCZI. To následne pridelí termín a pacientovi potvrdí, že PCR mu indikoval lekár, o čom informuje aj laboratórium. "Po príchode na miesto odberu sa pacient preukáže SMS alebo emailom, nepotrebuje papierový výmenný lístok. Laboratórium vidí pri pacientovej vzorke aj údaje o lekárovi, ktorý PCR test indikoval," spresnila Daničová. Informácia o výsledku podľa jej slov príde pacientovi najneskôr do 96 hodín.

NCZI zároveň spúšťa samoobslužný COVID-19 portál, ktorý umožní zmenu kontaktných údajov, prihlásenie sa na očkovanie, testovanie alebo vygenerovanie si digitálneho COVID-19 preukazu EÚ. "Bez nutnosti kontaktovať call centrum NCZI, všetko len pár klikmi. Na prihlásenie stačí telefónne číslo, rok narodenia a COVID-19-PASS," doplnila Daničová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok