Bude v zime dosť plynu? Analytik predpokladá, že jeho množstvá by v zásobníkoch mohli stúpnuť

TA3/Soňa Búranová
26.7.2022 16:53

Slovensko má podľa Richarda Sulíka dosť plynu na celú vykurovaciu sezónu. Zásobníky sú naplnené na 49 percent. Aký názor má na situáciu ohľadom plynu dátový analytik Ivan Bošňák a prečo odporúča šetriť? Viac povedal v relácii ta3 Tak takto?! o 12:30.

plyn sporák ilu 1140px (SITA/Marko Erd)
SITA/Marko Erd

„Je veľmi ťažké predpokladať, že ak cena plynu výrazne vzrástla na niekoľkonásobok, ľudia nebudú prirodzene šetriť. To už tak v ekonomike je, že keď niečo zdražie, dopyt bude nižší,“ hovorí Bošňák.

„U nás je táto téma už šesť mesiacov. Je pravda, že v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, nebodaj Španielsku, Portugalsku, kde sa v zime kúri tak trošička, nakoniec aj v Chorvátsku, ten dopad cien, konkrétne plynu, je v rodinných rozpočtoch omnoho menší,“ vysvetľuje analytik.

Podľa neho sa ministri západných krajín konečne zobudili, keďže dané štáty sa k plynovodom nachádzajú bližšie. Tí medzitým dosiahli dohodu o obmedzení spotreby zemného plynu počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny. Dôvodom je práve zvyšujúce sa riziko odstavenia dodávok suroviny z Ruska v najkritickejšom období.

Plyn mal byť budúcnosť

„Plyn mal byť veľkou budúcnosťou. Ak sa teraz budeme baviť o tom, že treba obmedziť spotrebu plynu, tak ako sme to spravili my, tak v Taliansku, Nemecku, Holandsku spália asi tri milióny metrov kubických plynu za hodinu. Doobeda, do dvanástej, mali už toľko spáleného, čo za celý deň pritečie cez Nord Stream 1 do celej Európy, nielen Nemcom,“ konštatoval vo vysielaní Bošňák. 

Dodal, že práve to treba obmedziť, aby bolo plynu dosť. Tieto krajiny sa podľa neho majú zamyslieť a rozmýšľať nad tým, že budú šetriť elektrinou, ale budú ju aj vyrábať z niečoho iného.

Dôležité je šetriť

V celej Európskej únii sú zásobníky plynu momentálne naplnené na 67 %, pred mesiacom to bolo 56 %. „Toto sú skoky a percentá, ktoré sme nepredpokladali, a taktiež to, že sa to takto podarí,“ uviedol dátový analytik. Napriek nedostatku plynu podľa neho možno predpokladať, že sa dostaneme na vyššie hodnoty ako je 67 %.

Pripomenul, že jediným dodávateľom plynu pre Slovákov, Maďarov či Nemcov už nebude len Rusko. „To sú veľmi dobré správy,“ hodnotí. „Situácia je však vážna, no na zimu budú určite plné zásobníky a nikto by nám to nemal ukradnúť,“ ubezpečil s tým, že toto sa Slovensku podarilo vyriešiť.

„Pre obyvateľov je dobrá správa, že štát prijal opatrenia, aby si ľudia vedeli vybrať nejakú schému ceny plynu, ktorú sú ochotní akceptovať na roky dopredu,“ dodal a doplnil, že neostáva nič iné ako drahší plyn, ktorého je menej, a elektrická energia, ktorá je menej ekologická, keďže sa spúšťajú uhoľné elektrárne, a taktiež je dôležité šetriť.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok