Referendum okupovanej časti Ukrajiny o pripojení k Rusku budú viesť PR špecialisti

TA3 ČTK
26.7.2022 15:06

V ukrajinskej Záporožskej oblasti, ktorej časť ovládli Rusi pri svojej invázii na Ukrajinu, Moskva začala pripravovať pôdu pre chystané referendum o pripojení tohto územia k Ruskej federácii, uviedlo ukrajinské Centrum národného odporu. Na miesto Rusko vysiela odborníkov na PR a politických stratégov.

ONLINE: Počet obetí útoku v meste Časiv Jar stúpol, Ukrajinci hlásia oslobodenie obce na juhu krajiny
TASR/AP

Ruskí špecialisti dorazili napríklad do Melitopolu, kde už majú svoju základňu. Podľa informácií ukrajinského odbojového centra je ich úlohou vytvoriť občianske hnutie, ktoré bude najímať ľudí, aby sa zúčastnili zinscenovaných akcií na podporu referenda. Obrázok podporných akcií má byť adresovaný predovšetkým obyvateľom Ruska a prispieť k zníženiu nespokojnosti niektorých Rusov s vojnou na Ukrajine.

Podobné centrum pre nábor ľudí ochotných spolupracovať s Rusmi vzniklo aj v Berďansku, ďalšom meste Záporožskej oblasti. Najímaním komparzistov na akcie sa zaoberajú takzvaní dobrovoľníci z Ruska, ktorí sa zároveň budú týchto propagandistických udalostí aj zúčastňovať, upozornilo ďalej Centrum národného odporu. Za účasť majú ľudia dostávať peniaze a potravinovú humanitárnu pomoc, musia však poskytnúť údaje z dokladu totožnosti.

Kyjev upozorňuje, že Rusko chystá referenda o pripojení k Rusku popri Záporožskej oblasti aj na ďalších ukrajinských územiach, nad ktorými sa podarilo ruským vojskám získať kontrolu. Ruskom dosadený predstaviteľ Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na konci júna uviedol, že miestna správa už pripravuje hlasovanie, v ktorom obyvatelia Chersonskej oblasti zvolia pripojenie k Rusku. V Luhanskej oblasti pripravujú podľa portálu Ukrajinska pravda hlasovania učitelia z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok