Prezident vyznamenal 20 osobností

TA3 SITA TASR
1.1.2013 19:58

Pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky dnes prezident Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenania dvom osobnostiam in memoriam.

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky udelil štátne vyznamenania dvadsiatim osobnostiam z rôznych oblastí spoločenského života, najmä však z oblasti vedy, kultúry a športu.

"Dnes sme ocenili vzácnych ľudí, lebo pozitívne ovplyvnili, ovplyvňujú a spoluvytvárajú dejiny slovenského národa a štátu," uviedol v slávnostnom príhovore Gašparovič. Každý z vyznamenaných je podľa prezidenta významným kamienkom v mozaike úspešného slovenského príbehu. "Sú to ľudia, ktorí využili svoj talent a podporili ho nesmiernou pracovitosťou a trpezlivosťou. Za to im patrí naša vďaka aj úcta. Veľmi si želám, aby ich príbeh bol inšpiráciou pre mladú generáciu," konštatovala hlava štátu. Podľa Gašparoviča ide o predstaviteľov generácie, ktorá si pamätá, že demokracia a sloboda nie sú takou samozrejmosťou, aby sa nedali stratiť. "Demokracia, sloboda a naša štátnosť sú hodnoty, o ktoré treba zápasiť," podotkol prezident.

In memoriam vyznamenal dve osobnosti. Ekonóm a politik Hvezdoň Kočtúch (1929 - 1994) bol ocenený Radom Andreja Hlinku I. triedy za mimoriadne zásluhy o vznik SR a za celoživotné dielo v oblasti rozvoja ekonomickej teórie a hospodárstva SR, bojovníkovi za demokraciu a náboženskú slobodu Vladimírovi Juklovi (1925 - 2012) udelil prezident Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd.

Radom Bieleho dvojkríža III. triedy za dlhoročnú pedagogickú, krajanskú, kultúrnu činnosť a šírenie dobrého mena SR v zahraničí vyznamenala hlava štátu zástancu slovenskej menšiny v Poľsku Ľudomíra Molitorisa.

Vedec a pedagóg Milan Gregor za mimoriadne zásluhy v rozvoji hospodárstva, vedy, techniky, školstva a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí, bojovník za demokraciu a náboženskú slobodu Silvester Krčméry za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd a športovec Michal Martikán za mimoriadne zásluhy o rozvoj športu SR získali Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy udelil Gašparovič atómovému fyzikovi Karelovi Šafaříkovi za mimoriadne zásluhy v oblasti rozvoja vedy a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí, vedcovi a pedagógovi Františkovi Špaldonovi za mimoriadny prínos v oblasti riadenia v priemysle, celoživotnú vedeckú a pedagogickú činnosť a manažérovi softvérovej spoločnosti, spoluzakladateľovi firmy ESET Miroslavovi Trnkovi za mimoriadne zásluhy o technický rozvoj v oblasti informačných technológií a za šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Radom Ľudovíta Štúra II. triedy ocenila hlava štátu aj chemika Miroslava Urbana za mimoriadne výsledky dosiahnuté v oblasti teoretickej chémie a rozvoj vysokého školstva v SR a špeciálneho pedagóga Štefana Vašeka za mimoriadne zásluhy o rozvoj špeciálnej pedagogiky v SR.

Režisér a scenárista Peter Solan si odniesol Rad Ľudovíta Štúra III. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR, osobitne v oblasti slovenskej kinematografie a šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Pribinovým krížom I. triedy prezident vyznamenal operného speváka Petra Dvorského za mimoriadne významný celoživotný prínos do slovenskej kultúry a umenia, osobitne v oblasti operného spevu, etnografku, interpretku ľudových piesní a rozhlasovú redaktorku Darinu Laščiakovú za mimoriadny prínos do slovenskej kultúry a umenia a akademického maliara a sochára Andreja Rudavského za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR.

Husľovému virtuózovi Petrovi Michalicovi za mimoriadny prínos v oblasti kultúry udelil Gašparovirč Pribinov kríž II. triedy, rovnako ako básnikovi a spisovateľovi Štefanovi Moravčíkovi za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj SR, herečkám Magde Pavelekovej a Ide Rapaičovej za mimoriadny prínos v oblasti kultúry a akademickému sklárovi Jánovi Zoričákovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj tradičného sklárskeho remesla a šírenie dobrého mena SR v zahraničí.

Čerství nositelia štátnych vyznamenaní vyzdvihujú svojich kolegov

Laureáti štátnych vyznamenaní, ktoré získali pri príležitosti 20. výročia Slovenskej republiky, sa zhodujú, že ich osobný úspech je aj úspechom tímov, v ktorých pracujú a tvoria. Veľké diela nie sú diela jednotlivcov, ale diela kolektívov, povedal dnes za všetkých ocenených vedec a vysokoškolský pedagóg Milan Gregor.

Práve Gregor bol jedným zo štyroch laureátov, ktorí si z rúk prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča prevzali dnes Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Pre Gregora mal akt zvláštnu symboliku aj preto, že sa tak udialo v deň 20. výročia vzniku SR. "V čase, keď Slovensko ako samostatný štát vznikol, som bol na dlhodobom pracovnom pobyte v zahraničí," zaspomínal Gregor.

Špecifickú príchuť malo ocenenie aj pre akademického sklára Jána Zoričáka. Zo Slovenska odišiel už v roku 1959, väčšinu svojho súkromného i profesionálneho života prežil vo Francúzsku. "Ani presne neviem vyjadriť, aká je to pocta, že takýmto spôsobom ocenili moje umenie, ktoré sa zrodilo v zahraničí, no vychádza a propaguje slovenské tradície," uviedol Zoričák.


Štátne vyznamenanie v deň jubilea Slovenskej republiky dojalo i interpretku ľudových piesní Darinu Laščiakovú. "Vždy som sa snažila byť dobrá Slovenka, som šťastná, že aj piesňami ktoré ešte stále spievam môžem propagovať jeho krásy," uviedla pre TASR laureátka Pribinovho kríža I. triedy.

Rovnaké vyznamenanie prevzal aj husľový virtuóz Peter Michalica. Aj pre neho je ocenenie v deň "narodenín Slovenska" viac ako len zhodou náhod. Ako sa priznal TASR, v čase vzniku SR mal veľa otáznikov. "Z nich po dvadsiatich rokoch ostal len jediný, morálny, no verím, že v ďalšom období sa aj ten stratí," povedal Michalica.  Viacerí z ocenených sa môžu pochváliť skutočne celosvetovým ohlasom na svoju prácu. Patrí k nim aj zakladateľ softvérovej spoločnosti ESET Miroslav Trnka. Recept na svetový úspech však nemá. "Univerzálny recept neexistuje, myslím si, že je ale dôležité, aby si človek dával veľké ciele, tvrdo na nich pracoval a neuspokojoval sa s polovičatými riešeniami," uviedol Trnka pre TASR.

Dodal, že sa pri preberaní ceny cítil aj trochu zahanbený, že vyznamenanie preberá iba on. "Ja som iba časť tímu, ktorý dosiahol úspech ocenený dnešným vyznamenaním," povedal na margo prevzatia Radu Ľudovíta Štúra II. triedy.

Dôležitosť žičlivého pracovného prostredia pre osobný úspech potvrdil aj vedec, chemik Miroslav Urban. "Dúfam, že týmto vyznamenaním nič nekončí, práca ide ďalej a ja dúfam, že so svojím tímom ešte niečo dokážem."

Vyznamenanie ako impulz do ďalšej práce berie aj profesor Karel Šafařík. Jadrový fyzik, ktorý vedie tím odborníkov vo švajčiarskom CERN-e na najdrahšom vedeckom projekte v dejinách ľudstva - veľkom urýchľovači, verí, že projekt dotiahne s kolegami do úspešného konca. "Čaká nás v súčasnosti ešte niekoľko mesiacov experimentov, verím, že to pôjde tak dobre ako doteraz," uviedol nositeľ Radu Ľudovíta Štúra II. triedy, ktorý za svoj úspech vďačí svojim učiteľom i kolegom. "Vždy som mal okolo seba dobrých ľudí, s ktorými sa dobre pracovalo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok