Susedská výpomoc? Česko žiada Slovensko o vrtuľníky na boj s ohňom

TA3 TASR ČT24
26.7.2022 11:31

Česká republika požiadala Slovensko o hasiace vrtuľníky na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko. Uviedol to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan. Informuje Česká televízia.

Česká republika priamo oslovila Slovensko s požiadavkou o poskytnutie hasiacich vrtuľníkov. Tie však musia podľa Rakušana prejsť rýchlou údržbou predtým než bude technika opäť nasadená do akcie, keďže slovenskí hasiči sa v pondelok vrátili z misie v Slovinsku.

"Aktuálne máme viac ako 400 hasičov v akcii, lietajú tu dva armádne vrtuľníky, dva policajné, máme tu aj ďalšie lietadlá. Bolo požiadané Slovensko. Dnes som osobne hovoril so slovenským ministrom vnútra. (Ministerstvo) nám prisľúbilo, že nám pomôže, keď ich technika prejde rýchlou revíziou po návrate zo slovinskej misie," povedal z miesta zásahu český minister vnútra.

Hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová pre TASR potvrdila, že rezort vnútra je pripravený pomôcť akejkoľvek krajine vrátane Českej republiky, keď mu to umožní aktuálna situácia. Rezort pripomína, že požiare trápia aj Slovensko a hasiči spolu s dobrovoľníkmi a dostupnou technikou zasahujú v horiacich terénoch.

Pomoc Českej republike prisľúbilo už aj Poľsko v podobe vrtuľníka s posádkou. Taliansko pomôže špeciálnymi lietadlami, ktoré sú schopné čerpať vodu priamo z vodnej plochy. Medzinárodnú pomoc označil Rakušan za kľúčovú.

Požiar v Českom Švajčiarsku pri nemeckých hraniciach vypukol v nedeľu ráno v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko a turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Vplyvom vetra sa rozšíril na 30 hektárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok