FOTO: Požiar na východe Nemecka sa rýchlo šíri, situácia je podľa hasičov veľmi vážna

TA3 ČTK
26.7.2022 11:05

Rozsiahly lesný požiar v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa za jediný deň rozšíril z desiatich zhruba na 850 hektárov. Situácia je podľa zasahujúcich hasičov veľmi vážna a oheň zatiaľ nie je pod kontrolou. Sedem hasičov bolo pri zásahu zranených, štyria z nich ošetrili v nemocnici, pretože sa nadýchali dymu.

FOTO: Požiar na východe Nemecka sa rýchlo šíri, situácia je podľa hasičov veľmi vážna
TASR/AP

Požiar sa začal šíriť v pondelok, ešte toho istého dňa muselo svoje domovy opustiť asi 600 obyvateľov okresu Labe-Elster. V utorok bude podľa hasičov najskôr nutná evakuácia ďalšej obce, ku ktorej sa oheň priblížil. Nikto z civilistov nebol zranený.

Oheň zasiahol zariadenie na chov ošípaných. Zvieratá sa nepodarilo včas odviezť a značné množstvo ich na mieste uhynulo. V noci sa plamene dostali aj na bývalé letisko, kde stojí niekoľko hál. Proti plameňom bojuje zhruba 350 hasičov. Na pomoc im priletia dva vojenské hasičské vrtuľníky, ktoré budú naberať vodu z neďalekého jazera Kiebitz. Úrady vyhlásili zákaz kúpania v jazere.

Boj s plameňmi bude podľa odhadov hasičov trvať ešte niekoľko dní. V oblasti sú na utorok hlásené mierne dažďové prehánky, ale nie je jasné, či spadnú aj priamo nad požiarom. Podľa meteorológov možno očakávať nárazy vetra s rýchlosťou až 60 kilometrov za hodinu, čo by mohlo požiar ešte viac rozdúchať.

Príčinou 90 percent všetkých lesných požiarov je ľudská činnosť, uviedlo brandenburské ministerstvo životného prostredia. Lesy v Brandenbursku majú rozlohu približne 1,1 milióna hektárov a prakticky v celej tejto spolkovej krajine teraz platí najvyšší, piaty stupeň nebezpečenstva lesných požiarov.

S lesnými požiarmi už niekoľko dní bojuje aj Grécko, Francúzsko alebo Taliansko. Na severe Grécka šiestym dňom horí pri národnom parku Dadia, ktorý patrí k najvýznamnejším v krajine. Zasahuje tam 320 hasičov aj armáda a tiež desiatky dobrovoľníkov. Pomaly sa darí dostať pod kontrolu požiar na ostrove Lesbos, píše server Ekathimerini.

Vo Francúzsku sa rozsiahle lesné požiare podarilo zastaviť v pondelok, ale hasiči stále bojujú s menšími ohniskami. Miestni obyvatelia aj médiá teraz upínajú pozornosť hlavne na zranené zvieratá. Maskotom jednej zo zasiahnutých dedín sa stalo zranené mláďa veveričky. Poľovnícky spolok v Biscarrosse vyrazil do lesa a zveri dováža potravu a vodu, aby prežila v zničenej krajine, píše server Sud Ouest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok