Trump v texte prejavu preškrtal zmienky o stíhaní výtržníkov po útoku na Kapitol

TA3 ČTK
25.7.2022 23:19

Niekdajší americký prezident Donald Trump z návrhu prejavu, ktorý predniesol deň po útoku svojich stúpencov na sídlo Kongresu Spojených štátov, vyškrtal vety, v ktorých sa mal dištancovať od výtržníkov a vyzvať na ich stíhanie.

Trump
TASR/AP

S odkazom na novo zverejnenú snímku zo svedectva pred osobitným výborom Snemovne reprezentantov, ktorý vyšetruje útok na Kapitol zo 6. januára 2021, o tom informuje agentúra Reuters.

Niekdajší republikánsky prezident z textu podľa snímky okrem iného vyškrtol vetu: "Chcem to povedať veľmi jasne: nezastupujete ma. Nezastupujete naše hnutie"

Fotografiu textu v pondelok na Twitteri zverejnila členka vyšetrovacieho výboru za Demokratickú stranu Elaine Luriaová. Podľa toho istého zdroja Trump tiež vyškrtol zmienku o pokyne ministerstvu spravodlivosti, aby stíhalo všetkých výtržníkov v plnom rozsahu zákona. Spolu s tým bola v návrhu tiež preškrtnutá veta "právne dôsledky musia byť rýchle a tvrdé".

Vyšetrovací výbor pri verejnom vypočutí minulý týždeň prehral videá z prejavu zo 7. januára, na ktorých Trump odmietol uznať, že voľby skončili a on ich prehral. "Nechcem povedať, že voľby skončili," uviedol Trump na záberoch, ktoré boli natočené, keď si prejav nacvičoval.

Návrh Trumpovho prejavu po útoku na Kapitol TASR/AP

Trumpovi priaznivci vtrhli do sídla Kongresu vo Washingtone 6. januára 2021, aby zabránili zákonodarcom vo formálnom potvrdení víťazstva demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách z novembra 2020.

Videoklipy, ktoré teraz zdieľala Luriaová, podľa Reuters doteraz neboli zverejnené, a obsahujú svedectvo exprezidentovej dcéry Ivanky Trumpovej, jej muža Jareda Kushnera a právnikov a asistentov Bieleho domu, ktorí popísali Trumpovu neochotu predniesť po útoku na Kapitol zmierlivý prejav.

"Viete, prečo to chcel vyškrtnúť?" spýtal sa vyšetrovateľ Kushnera. "To neviem," odpovedal Jared Kushner. Svedkovia tiež popísali obavy z toho, čo by sa stalo, keby prezident nevyslal dôraznejší odkaz. "Bolo treba to povedať dôrazne: Nereprezentovali jeho ani jeho politické názory v žiadnej forme," vypovedal bývalý právnik Bieleho domu Pat Cipollone.

Trumpov poradca John McEntee vyšetrovaciemu výboru povedal, že ho Kushner požiadal, aby prejav "popostrčil" a prinútil Trumpa, aby situáciu pomohol upokojiť. "Bolo tým naznačené, že sa prezident nejakým spôsobom zdráha tento prejav predniesť?" spýtal sa McEnteeho jeden z vyšetrovateľov. "Áno," odpovedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok