V Slovenskom raji vypukol požiar, hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu

TA3 TASR
25.7.2022 20:12

V Slovenskom raji vypukol v pondelok lesný požiar v ťažko prístupnej lokalite na pomedzí katastrov obcí Hrabušice a Betlanovce. Informovala o tom Správa Národného parku (NP) Slovenský raj s tým, že vďaka rýchlej reakcii mnohých, ktorí požiar zďaleka spozorovali a následne ohlásili ochranárom, hasičom a tiež na obecnom úrade, bolo možné urýchlene zasiahnuť.

V Slovenskom raji vypukol požiar, hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu
npslovenskyraj.sk/Peter Olekšák

"Presné miesto požiaru bolo v neprístupnom teréne lokalizované vďaka rýchlemu zásahu zamestnancov správy NP a hasičov. Tí okamžitým hasením za pomoci požiarneho náradia zabránili ďalšiemu šíreniu ohňa do príchodu hasičskej techniky s tromi cisternami a pomocnou terénnou technikou," uvádzajú ochranári.

Na mieste podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach zasahovalo osem profesionálov a dobrovoľníci z Hrabušíc. V súčasnosti prebieha dohášanie požiariska prečerpávaním vody z cisterien do vyšších lokalít pod kontrolou profesionálov. Požiar zasiahol podľa Správy NP dospelý lesný porast s borovicou, smrekom a smrekovcom v treťom stupni ochrany na výmere približne štvrť hektára. 

"Oheň sa, našťastie, šíril iba po povrchu pôdy a sčasti pod zemou koreňovým systémom stromov bez toho, aby zasiahol koruny ihličnatých stromov. Materiálna škoda je odhadovaná na približne 10-tisíc eur. Ekologická bude niekoľkonásobne vyššia," upozorňuje Správa NP. Ochranári zároveň vyjadrili vďaku všetkým, ktorí požiar spozorovali a včas nahlásili, na základe čoho bolo možné okamžite zasiahnuť a ochrániť tak ďalšie územie.

Na celom Spiši je aktuálne veľmi suché počasie, čo zvyšuje riziko požiarov. Aj preto už viaceré okresné úrady v regióne vydali zákaz využívať lesy zo strany verejnosti mimo značených turistických a cyklistických trás. 

Kompetentní v tejto súvislosti apelujú na ľudí, aby boli pri manipulácii s ohňom mimoriadne obozretní, keďže aj malá neopatrnosť môže viesť k väčším škodám. V priebehu minulého týždňa museli hasiči v oblasti riešiť viacero väčších či menších požiarov, okrem iného horelo napríklad aj na niekoľkokilometrovom úseku pri železničnej trati neďaleko Spišského Štiavnika.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok