Život alebo smrť. Británia zahájila tajné misie na záchranu LGBT+ ľudí z Afganistanu

TA3 ČTK
30.7.2022 07:00

"Povedali, že začnú pátrať po príslušníkoch LGBT+ komunity. Mali mená, mali adresy, prehľadávali domy a zastavovali ľudí na ulici," hovorí Alí, ktorého meno stanica BBC zmenila z bezpečnostných dôvodov. Keby sa úrady v jeho domovskom Afganistane dozvedeli, že je bisexuál, mohol by byť zatknutý a odvedený pred súd. Celý svoj doterajší život musel byť opatrný.

Poľsko
TASR/AP (Ilu)

Alí si uvedomil, že musí odísť, keď sa hnutie Taliban minulý rok ujalo vlády nad celou krajinou. Podľa talibanského výkladu práva šaría je homosexualita trestaná smrťou. Takmer zo dňa na deň začali byť ľudia ako Alí aktívne prenasledovaní. "Nie sú primitívni, ako by ste si mohli myslieť. Nabúrajú sa vám do telefónu, prečítajú si vaše správy aj samotná pesnička v telefóne vás môže dostať do problémov," opísal. Krátko potom, čo sa Taliban chopil moci, sa Ali spolu s 30 ďalšími ľuďmi dostal do tajného evakuačného programu, ktorý pripravili britské mimovládne organizácie spoločne s vládou.

Afganská učiteľka Bella skrývala svoju transgenderovú identitu väčšinu života. Po nástupe Talibanu k moci začala hľadať cestu von z krajiny. "Možno by ma ukameňovali, upálili alebo zhodili z vysokej budovy," hovorí Bella. V Afganistane kontaktovala Rainbow Railroad, kanadskú charitatívnu organizáciu, ktorá pomáha ľuďom z LGBT+ komunity uniknúť pred prenasledovaním. Plán dostať Bellu do bezpečia bol závod s časom. Ambasády sa uzavreli, v uliciach bol chaos a z Kábulu odlietalo niekoľko posledných letov, na ktoré sa britské charity a úrad pre zahraničné veci a medzinárodný rozvoj snažili dostať ohrozené osoby.

Tých niekoľko neistých dní strávila Bella doma a vychádzala, len keď potrebovala doplniť zásoby jedla. Neskôr jej bolo oznámené, že získala miesto na evakuačnom lete. Na letisko vyrazila len s pár kusmi náhradného oblečenia, pasom a historkou o tom, že do zahraničia cestuje kvôli liečbe, ktorú musí podstúpiť. Vedela, že podstupuje "obrovské riziko" už tým, že opúšťa svoj dom, ale zostať v Afganistane by znamenalo "istú smrť", uviedla Bella.

Všetko bolo o šťastí

Príslušníci Talibanu ju na letisku niekoľkokrát prehľadávali, do lietadla sa jej ale našťastie podarilo dostať. Pri ceste cítila obavy o rodinných príslušníkov, ktorí v krajine zostávajú aj osamelosť, pretože svoju identitu stále tajila. Na tom istom lete, ale stretla ľudí v rovnakej pozícii ako bola ona. V tej chvíli sa navzájom nepoznali a nikto netušil, v akej krajine nakoniec skončia.

Ahmad, ktorý je gay, letel tým istým lietadlom ako Bella. Rovnako ako v prípade Alího nejde o mužovo skutočné meno. Miesto v lietadle získal po niekoľkých dňoch skrývania. Ahmad povedal BBC, že počul o ľuďoch utekajúcich na letisko, ale bol najprv príliš vydesený, než aby tiež odišiel. "Schovával som sa v malej miestnosti doma, kým som sa nedozvedel o jednej organizácii, ktorá pomáha LGBT+ ľuďom," hovorí Ahmad, ktorému sa podarilo získať miesto v lietadle vďaka zahraničnej charitatívnej organizácii.

"Všetci sme boli v šoku a vydesení, ale postupne sme si ako keby pomocou nejakého radaru začali všímať, kto je v tom lietadle tiež gay," povedal Ahmad.

"S tým, čo sa dialo v Kábule, bolo nad Slnko jasné, že musíme podporiť ohrozených ľudí," uviedol britský vysoký komisár pre Pakistan Christian Turner. Iný diplomat, ktorý sa podieľal na príprave misie vyhlásil, že "momenty, kedy tí ľudia cestovali, boli vždy kritické. Dostanú sa cez úrady a dostanú povolenie prekročiť hranice a odletieť"?

Poslanci o britských evakuáciách z Afganistanu celkovo hovorili ako o katastrofe, predovšetkým kvôli neschopnosti uprednostniť tie najohrozenejšie skupiny, kým nebolo príliš neskoro. Napriek tomu bola britská vláda prvou na svete, ktorá spustila evakuačný program pre LGBT+ ľudí, hlavne vďaka podnetom charitatívnych organizácií, ktoré obdržali obrovské množstvo žiadostí o pomoc.

Veľký kultúrny šok

Po odchode z Afganistanu strávili Bella, Alí a Ahmad nejaký čas v tretej krajine, kým boli vybavené dokumenty pre ich vstup do Británie. Charitatívna organizácia Micro Rainbow, ktorá zabezpečuje v Británii bývanie pre príslušníkov LGBT+ komunity, ktorí utekajú pred prenasledovaním, dostala za úlohu pomôcť skupine zabývať sa v krajine. Organizovala prednášky a workshopy o živote v Británii, sexuálnu a zdravotnú výchovu a poskytovala psychologickú podporu.

Zakladateľ Micro Rainbow Sebastian Rocca opísal, že hoci je presťahovanie do Británie pre týchto utečencov "veľkým krokom", predstavuje pre nich aj veľký kultúrny šok.

Po niekoľkých mesiacoch bývania v hoteli získala Bella ubytovanie v juhoanglickom Brightone, kde žije v jednoizbovom byte, dostáva vládnu podporu zhruba 80 libier týždenne a pri hľadaní práce sa venuje dobrovoľníctvu. Potom, čo dlho žila v strachu a skrývala svoju pohlavnú identitu, považuje za ťažké stýkať sa s LGBT+ komunitou v Brightone.

"Som veľmi osamelá," hovorí. "Sú dni, keď na nikoho neprehovorím," hovorí Bella, ktorá ale zároveň dodáva, že sa snaží zmýšľať pozitívne. "Osamelosť bude dočasná. Keď budem trpezlivá, zvládnem to. Dúfam, že v budúcnosti budem schopná sa vysporiadať s minulosťou a nájsť si priateľov," povedala Bella.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok