V požiaroch vo Francúzsku majú prsty aj podpaľači. Úmyselne ich bolo založených niekoľko

TA3 TASR
25.7.2022 15:49

Dva lesné požiare, ktoré vypukli minulý týždeň na severozápade Francúzska, spôsobili podpaľači. Podľa agentúry AFP o tom informovala príslušná prokuratúra. Celkový počet úmyselne založených požiarov vo Francúzsku sa tak zvýšil na tri.

V požiaroch vo Francúzsku majú prsty aj podpaľači. Úmyselne ich bolo založených niekoľko
TASR/AP

Dva požiare v obvykle sychravom Bretónsku na severozápade Francúzska vypukli počas vlny horúčav, ktorá v posledných dvoch týždňoch zachvátila veľkú časť Európy. Miestna prokurátorka Carine Halleyová sa vyjadrila, že tieto požiare boli "bezpochyby" spôsobené človekom. Dodala, že experti už identifikovali miesta ich vzniku.

Požiare v Bretónsku boli relatívne malé v porovnaní s dvoma ďalšími, ktoré vyčíňali v regiónoch južnejšie a v departemente Gironde zničili už viac ako 20-tisíc hektárov lesných porastov. S požiarom v Gironde bojuje od 12. júla viac ako 2-tisíc hasičov podporovaných lietadlami a vrtuľníkmi. Celkovo bolo z domovov a kempingov v oblasti evakuovaných 36-tisíc ľudí.

Najväčší z požiarov - vo vnútrozemí v okolí dediny Landiras - sa napokon podarilo zvládnuť, oznámila v pondelok predstaviteľka miestnych úradov Fabienne Bucciová. Dodala, že požiar ešte stále nie je uhasený, ale už sa nešíri. Jeho úplná likvidácia môže trvať niekoľko týždňov a bude závisieť od počasia, spresnil pred novinármi veliteľ hasičov Marc Vermeulen.

AFP dodala, že aj tento požiar sa vyšetruje ako podpaľačstvo. Osobu podozrivú z jeho založenia, 39-ročnú osobu, však prepustili pre nedostatok dôkazov. Lesné požiare vo Francúzsku pohltili aj obrovské zalesnené plochy v okolí najvyššej pieskovej duny v Európe - Dune du Pilat - na pobreží Atlantického oceánu. Predpokladá sa, že požiar v tejto lokalite vypukol nešťastnou náhodou - zrejme iskrou z vozidla.

Apokalyptické zábery požiarov z minulého týždňa, keď mnohé oblasti v Európe zaznamenali aj rekordné teploty nad 40 stupňov Celzia, vo Francúzsku oživili diskusie o zmene klímy. Odborníci tvrdia, že globálne otepľovanie spôsobené človekom povedie k zvýšenému riziku vĺn horúčav, sucha a lesných požiarov, konštatovala AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok