Nový druh plavčíkov? V Španielsku dron zachránil tínedžera pred utopením

TA3 ČTK
25.7.2022 13:57

Dron, ktorý ako novú pomôcku používajú španielski plavčíci, tento mesiac zachránil pred utopením 14 ročného chlapca. Chlapec sa stretával so silnými vlnami pri pláži vo Valencii. Dron mu zhodil záchrannú vestu, ktorá mu pomohla udržať sa na vode, kým k nemu o niekoľko okamihov neskôr dorazili plavčíci, informovala dnes agentúra Reuters.

dron slnko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Videli sme dieťa, ktoré na tom bolo veľmi zle. Už nemalo skoro žiadnu energiu, aby sa udržalo na vode, a preto sme mu poslali záchrannú vestu," povedal pilot dronov Miguel Ángel Pedrero z firmy General Drones.

"Kvôli veľkým vlnám to bol komplikovaný manéver, ale nakoniec sa nám podarilo mu dopraviť záchrannú vestu. S ňou dokázal zostať na hladine, než sa k nemu na vodnom skútri dostali záchranári," dodal. Chlapec následne strávil 24 hodín v nemocnici, kde dostal kyslík a ďalšiu starostlivosť.

Vo Valencii sídliaca firma General Drones začala španielskym plavčíkom pomáhať v roku 2017 v meste Sagunto severne od Valencie. Teraz jej 30 pilotov s drony spolupracuje s plavčíkmi na 22 plážach po celom Španielsku. Za prvých šesť mesiacov tohto roku sa v Španielsku nešťastnou náhodou utopilo celkom 140 ľudí. To je podľa španielskej Kráľovskej federácie záchranárov a plavčíkov o 55 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka.

Pozrite si video priamo zo zásahu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok