Americký generál varuje pred vojnou: Čína sa stála výrazne agresívnejšou a nebezpečnejšou

TA3 TASR
25.7.2022 11:25

Čínska armáda sa za uplynulých päť rokov stala výrazne agresívnejšou a nebezpečnejšou. V nedeľu počas návštevy Indonézie to uviedol predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. Informuje denník The Guardian.

USA budú možno musieť s Talibanom koordinovať svoje zákroky proti Islamskému štátu
TASR/AP

Milley povedal, že počet nebezpečných stretov čínskych lietadiel a lodí s americkými a inými jednotkami v ázijsko-tichomorskom regióne sa v uplynulom období výrazne zvýšil. "Čínska armáda sa v tomto konkrétnom regióne stala výrazne agresívnejšou vo vzduchu a na mori," uviedol.

Spojené štáty a ich spojenci upozorňujú, že Čína môže do roku 2027 vojensky napadnúť Taiwan, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia. Washington znepokojuje aj nedávno podpísaný bezpečnostný pakt medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi, podľa ktorého by Peking na území tohto súostrovia mohol postaviť vojenskú základňu.

"(Čína) sa snaží rozšíriť svoj vplyv v celom regióne. A to má dôsledky, ktoré nemusia byť nevyhnutne priaznivé pre našich spojencov a partnerov v regióne," povedal Milley. Ako píše The Guardian, Washington sa pre rastúci vplyv Číny snaží zlepšiť svoje vojenské a bezpečnostné vzťahy s krajinami v indicko-tichomorskej oblasti.

Milley sa v nedeľu stretol s indonézskym generálom Andikom Perkasom a tento týždeň bude v Austráliu na stretnutí vrcholných predstaviteľov obrany krajín indicko-tichomorského regiónu. Témou rokovaní bude rastúca vojenská sila Číny a potreba udržania voľného a mierového Tichomoria.

Mark Milley po stretnutí so svojím indonézskym kolegom povedal, že Indonézia a iné krajiny regiónu chcú, aby sa americká armáda angažovala v indicko-tichomorskej oblasti.

"Chceme s nimi spolupracovať na rozvoji kolektívnej modernizácie našich armád, aby sme zaistili, že dokážu čeliť akejkoľvek výzve, ktorú Čína predstavuje," uviedol Milley. Indonézia je podľa jeho slov dlhodobo kľúčovým partnerom USA v tomto regióne. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok