Začínajú platiť nové ustanovenia Zákonníka práce

TASR
1.1.2013 15:17

Od prvého januára 2013 začínajú platiť nové pravidlá v pracovnej legislatíve, v Zákonníku práce. Nové pravidlá sa dotýkajú dohodárov, odborárov či ustanovení o práci nadčas, ako aj výpovedných lehôt.

Začínajú platiť nové ustanovenia Zákonníka práce
SITA

Podľa zmien sa niekoľko stotisíc dohodárov čiastočne vyrovnáva výhodami a svojím pracovným postavením zamestnancom. Podľa predkladateľa, ministerstva práce, sa rozširuje pokrytie dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru o viaceré ustanovenia.

Na dohodárov sa po novom primerane vzťahujú ustanovenia o pracovnom čase, teda o nadčasovej práci či pracovnej pohotovosti. Tiež majú možnosť ospravedlnenia v prípade neprítomnosti zo zdravotných dôvodov. Dohodárov sa budú týkať aj ustanovenia o minimálnej mzde, keďže sa dohody stali pracovným pomerom.
Nemajú však nárok na dovolenku, aj keď to pôvodne rezort plánoval zaviesť. Ostatné ustanovenia o odmeňovaní zamestnancov, ako napríklad nárok na stravné, sa na nich tiež nevzťahujú. Zákonník však umožňuje, aby sa na nich odbory a firmy dohodli v kolektívnej zmluve.

Novela pracovného kódexu priniesla aj zmeny vo výplate odstupného. Budú mať naň nárok zamestnanci, ktorí odpracovali vo firme nepretržite aspoň dva roky. Maximálna hranica je štvormesačné odstupné pre zamestnancov, ktorí robili pre jednu spoločnosť celkovo viac ako 20 rokov.

Po novom tiež nie je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákone, teda 400 hodín ročne. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, než ustanovuje zákon," vysvetlil rezort práce.

Pracovníci tak môžu ročne odpracovať najviac 400 hodín nadčasov, pričom 150 z nich im môže nariadiť zamestnávateľ bez ich predošlého súhlasu. Výnimkou je zdravotnícky personál, ktorý môže podľa zákona odpracovať až 250 hodín nariadených zamestnávateľom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok