Mjanmar popravil štyroch aktivistov za terorizmus, po desaťročiach bez popráv

TA3 TASR
25.7.2022 07:22

Mjanmarská junta v pondelok popravila štyroch prodemokratických aktivistov obvinených z napomáhania terorizmu. Informujú agentúry DPA a Reuters, ktoré sa odvolávajú na štátne médiá.

Štvoricu disidentov odsúdili v januári tohto roka v procese za zatvorenými dverami, píše Reuters. Boli medzi nimi bývalý poslanec parlamentu Pchjo Zejar Tho, či demokratický aktivista Ťjo Min Juo. Obaja boli uznaní za vinných z napomáhania pri uskutočňovaní teroristických činov.

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) ešte v júni označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA.

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila líderku krajiny Aun Schan Su Ťij. Po tomto prevrate v krajine vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Mjanmarské bezpečnostné podľa miestnej mimovládnej organizácie Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) usmrtili už vyše 2100 ľudí a viac ako 12.000 osôb zadržali.

Voči Su Ťij neskôr vzniesli viacero obvinení za údajné trestné činy. Túto političku už usvedčili z korupcie, štvania verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia.  V júni ju premiestnili z domáceho väzenia do väznice, kde ju umiestnili na samotku. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok