Tirolsko zasiahli silné dažde a záplavy. Po zosuve bahna sa zranil aj Slovák

TA3 TASR
23.7.2022 17:39

Dve osoby vrátane slovenského občana utrpeli zranenia v noci na sobotu v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, kde došlo po silných dažďoch a krupobitiu k záplavám, zosuvom bahna a poškodeniu domov. Najviac zasiahnuté boli obce Fulpmes, Neustift a Mieders v alpskom údolí Stubaital. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informuje agentúra APA.

voda povodne záplavy 1140 px (SITA/Marián Peiger)
SITA/Marián Peiger

Najmenej dve vozidlá zachytil prúd vody a skál v priemyselnej časti obce Fulpmes, kde bahno pokrylo asi 100 metrov cesty. Auto, v ktorom sa nachádzali 26-ročný Slovák a 24-ročná Rakúšanka, stiahol príval bahna, ktorý ich niekoľko metrov ťahal údolím. Hasičom sa však dvojicu podarilo vyslobodiť a previezli ich do nemocnice v meste Innsbruck.

Časť ďalšieho vozidla našli záchranári v koryte rieky Ruetz. Vodičom bol 60-ročný miestny farár, ktorý je nezvestný. Pátranie v sobotu popoludní prerušili dovtedy, kým nenastanú vhodné podmienky.

V dôsledku prúdu bahna došlo vo Fulpmes k poškodeniu jedného mosta a tiež k strhnutiu ďalšieho mosta v priemyselnej zóne. V noci museli takisto na niekoľko hodín uzavrieť cestu v údolí. V obci Neustift poškodila voda a bahno 20 domov a hotelov. Vo viacerých častiach obce došlo aj k výpadku prúdu.

V údolí Oberbergtal podmylo valiace sa bahno cestu, čo spôsobilo, že zhruba 120 ľudí zostalo uviaznutých v horskej chate Franza Sea a v sobotu popoludní ich evakuovali vrtuľníkom.

Hasiči zaznamenali počas noci na sobotu celkovo takmer 200 výjazdov pre zlé počasie, a to najmä v okrese Innsbruck-Land. Príslušníci zásahových síl boli v nasadení aj počas soboty a zriadený bol aj krízový štáb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok