Americký Senát zažehnal "fiškálny útes"

TA3, TASR
1.1.2013 10:36

Dohoda zaisťuje rovnováhu medzi škrtmi vo výdavkoch a zvýšením príjmov. O dohode bude ešte v priebehu dnešného dňa hlasovať aj Snemovňa reprezentantov.

Americký Senát dnes odhlasoval zákon, potrebný na odvrátenie tzv. fiškálneho útesu, ešte však musí hlasovať Snemovňa reprezentantov.
Senát schválil legislatívu dve hodiny po tom, ako 31. decembra uplynul hraničný termín. Demokrati a republikáni sa predtým v zásade dohodli na predĺžení daňových úľav pre strednú triedu.
Odsúhlasením zákona sa zastavilo zvyšovanie väčšiny daní, a tiež škrty vo výdavkoch, ktoré začali v USA automaticky platiť v novom roku, uviedli tlačová agentúra Reuters a DPA.

Obama vyzval Snemovňu reprezentantov aby nasledovala Senát

Americký prezident Barack Obama dnes vyzval Snemovňu reprezentantov, aby nasledovala kroky Senátu a schválila dohodu o tzv. fiškálnom útese.
Dosiahnutá dohoda predlžuje daňové úľavy pre strednú vrstvu Američanov a zvyšuje daňové zaťaženie najviac zarábajúcich, uviedla tlačová agentúra Reuters.
Americký Senát dnes odhlasoval zákon, potrebný na odvrátenie tzv. fiškálneho útesu, ešte však musí hlasovať Snemovňa reprezentantov.
Legislatíva zastavuje zvyšovanie väčšiny daní, a tiež škrty vo výdavkoch, ktoré začali v Spojených štátoch automaticky platiť v novom roku.
Podľa Obamu nedosiahli ani demokrati ani republikáni všetko, čo chceli, ale dohoda je pre krajinu tou "správnou vecou". Americký prezident dodal, že Snemovňa reprezentantov by mala zákon schváliť bez meškania.

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že pre zníženie deficitu USA treba ešte urobiť viac a je ochotný to urobiť. Avšak dohoda bola uistením, že sa pri znižovaní deficitu bude napredovať kombináciou nových škrtov a získavaním príjmov od najbohatších, povedal Obama.

Dohoda o odvrátení fiškálneho útesu pravdepodobne spomalí oživovanie ekonomiky

Dohoda o odvrátení pádu USA z fiškálneho útesu, ktorú schválil Senát, pravdepodobne povedie k určitému spomaleniu oživenia americkej ekonomiky, nie však k jeho zastaveniu. Uviedli to ekonómovia banky JPMorgan Chase a Bank of America. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Opatrenia, ktorých súčasťou je zrušenie daňových úľav pre jednotlivcov s ročným príjmom nad 400.000 USD (303.168 eur) a domácnosti s príjmom nad 450.000 USD pravdepodobne prispejú k spomaleniu hospodárskeho rastu USA v 1. kvartáli tohto roka na 1 %. V 3. štvrťroku minulého roka dosiahol rast americkej ekonomiky 3,1 %. Koncom tohto roka by však ekonomika mala opätovne zaznamenať výraznejší rast, najmä vďaka oživovaniu trhu nehnuteľností.

"Pre ekonomiku to bude jednoznačne znamenať určitý protivietor," povedal hlavný ekonóm pre USA v JPMorgan Chase v New Yorku Michael Feroli o dohode, ktorú zatiaľ schválil Senát. Ešte ju musí schváliť Snemovňa reprezentantov, ktorá by mala začať rokovať dnes okolo 18.00 h SEČ. "Očakávame, že v 1. polroku sa rast spomalí, v druhom by však malo dôjsť k opätovnému zrýchleniu rastu," dodal.
Spomalenie rastu v prvých šiestich mesiacoch roka však znamená, že Washingtonu sa nepodarí za rok 2013 urobiť výraznejší posun v znižovaní nezamestnanosti, uviedol Ethan Harris z Bank of America v New Yorku. Očakáva, že v poslednom kvartáli tohto roka klesne miera nezamestnanosti len na 7,5 % zo 7,7 % v novembri 2012.

Navyše, aj v prípade schválenia dohody v Snemovni reprezentantov sa zápas medzi Bielym domom a republikánmi v Kongrese tak skoro neskončí, uviedol ekonóm Andrew Laperriere z newyorskej spoločnosti ISI Group. Spojené štáty už totiž dosiahli dlhový strop na úrovni 16,4 bilióna USD a ministerstvo financií muselo prijať "mimoriadne opatrenia," aby na najbližšie obdobie zabezpečilo financovanie vládnych inštitúcií. Tieto opatrenia však ochránia USA pred platobnou neschopnosťou len zhruba dva mesiace, čo znamená, že prezidenta Baracka Obamu a republikánov v Kongrese čaká ďalšia konfrontácia, dodal Laperriere.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok