Bratislavu zaplavili dúhové vlajky, za tradičné hodnoty pochodoval sprievod Hrdí na rodinu

ta3/hm; sd; nf; mr
23.7.2022 12:54

V centre Bratislavy sa v sobotu popoludní konali rovno dve zhromaždenia a sprievody. Dúhový PRIDE Bratislava za práva menšín a Hrdí na rodinu za tradičné hodnoty. Štáb Televízie ta3 bol pri tom.

Online sme ukončili. Ďakujeme vám za priazeň.

18:00 Verejné zhromaždenia a pochody mali pokojný priebeh, polícia nezaznamenala žiadne narušenia verejného poriadku. "Počas doby trvania sprievodu účastníkov Dúhové Prideu došlo k čiastkovému obmedzeniu premávky po trase sprievodu. V súčasnosti sú cesty v centre Bratislavy prejazdné bez obmedzení," informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

17:20 Podporu LGBT ľuďom vyjadrilo na sociálnej sieti Facebook aj Slovenské národné divadlo. "Na javisku aj v hľadisku sú u nás vítaní ľudia každej sexuálnej orientácie, farby pleti a náboženského vierovyznania," uviedlo SND. 

17:12 Neprehliadnite ani fotogalériu z dúhového sprievodu, ktorý na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pokračoval kultúrnym programom.

17:10 Pozrite si fotogalériu zo zhromaždenia a sprievodu Hrdí na rodinu. 

16:20 Sprievod sa pomaly končí. Z ulíc Starého mesta sa presunul pred Katedrálu sv. Martina. Podrobnejšie informácie sa dozviete v aktuálnej reportáži. Na mieste je redaktorka Diana Štrusová.

15:50 Vyštartoval už aj sprievod Hrdí na rodinu. Spred Dómu sv. Martina sa po 15.00 hod. prihlásila redaktorka domáceho spravodajstva Diana Štrusová.

15:39 "Tešíme sa, že ste sa zúčastnili zatiaľ najväčšieho prajdu na Slovensku," zaznelo od organizátorov z pódia.

15:37 Sobotný Dúhový Pride v Bratislave je zatiaľ pokojný, sprievod prešiel mestom bez problémov. Polícia na zhromaždení nezaznamenala prípady narušenia verejného poriadku. Informovala o tom na sociálnej sieti. "Dopravu po trase sprievodu monitorujeme, v prípade potreby budeme verejnosť o obmedzeniach v doprave aktuálne informovať," uviedla polícia.

15:25 Štáb ta3 monitoruje aj zhromaždenie Hrdí na rodinu, ktoré sa začalo o 15. hodine. Je tu niekoľko desiatok ľudí. Príhovor mal biskup Jozef Haľko. O 15:35 sa začne pochod smerom z Rudnayovho námestia cez Staré mesto až naspäť ku Katedrále sv. Martina. Celé podujatie by malo trvať do 16.00 hod.

Hrdí na rodinu ta3

15:16 Dúhový sprievod sa vrátil na Hviezdoslavovo námestie. 

15:10 Hrať v horúčavách nie je najjednoduchšie, priznal víťaz hudobnej súťaže Adam Pavlovčin, ktorý odspieval na pódiu svoje skladby. Na bratislavskom prajde je po prvýkrát, zúčastnil sa však sprievodov v zahraničí. "Bol som iba na londýnskom prajde a v Brightone, kde som aj hral ešte s bývalou kapelou. Pre mňa je to oslava rôznorodosti a kreatívy. Myslím si, že dnes je stále veľmi podstatná," uviedol pre ta3.

15:02 Realita života gejov, lesieb alebo transrodových ľudí sa odlišuje od predstáv, z ktorých majú niektorí obavy. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Slovensko podľa nej potrebuje aj talent a hodnoty, ktoré tvoria členovia LGBTI komunity. "Ste tu doma a problém nie je s vami, ale s tými, ktorí si z vás robia terč na naplnenie svojich politických cieľov," adresovala ľuďom, ktorí k LGBTI patria.

"Prajem si, aby sme si k sebe hľadali cestu, viedli dialóg bez invektív a našli spôsob, ako môžeme na Slovensku spolu žiť," uviedla prezidentka. Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou, podľa Čaputovej najlepšie odolávajú krízam.

14:48 Podporiť Dúhový PRIDE Bratislava prišla aj Ivana Beláková s priateľkou Veronicou, ktorá bola dopoludnia hosťkou v ta3. Ako uviedla, zo sprievodu v roku 2012 si pamätá pokrikovanie, v sobotu je však podľa nej na podujatí v Bratislave úžasná atmosféra. Vypočula si aj príhovory ľudí z komunity a politikov. Svojou prítomnosťou chce podporiť LGBT komunitu na Slovensku. So svetoznámou tatérkou zo Slovenska - Ivanou Belákovou - pre vás pripravujeme aj Podcast ta3.

Belakova ta3

14:30 Na Facebooku Televízie ta3 vysielame live stream z podujatia Dúhový PRIDE Bratislava 2022. Pozrieť si ho môžete tu.

14:25 Dúhový sprievod vyštartoval z Hviezdoslavovho námestia v Bratislave.

14:00 “Po troch rokoch sa vraciame na Hviezdoslavovo námestie aj so sprievodom cez centrum mesta,“ uviedol pred začiatkom pochodu šéf Pridu Martin Macko. Organizátori očakávajú a dúfajú, že sa ľudia vrátia napriek predošlým online festivalom a momentálnemu horúcemu počasiu.

“Neodhadujeme počet účastníkov, ale vieme, že naposledy to bolo vyše desaťtisíc,“ povedal Macko. Má nádej, že sa podarí podobná účasť ako naposledy. “Bezpečnostné opatrenia sú zabezpečené v spolupráci s políciou,“ dodal. Zdôraznil, že tento rok bude prítomnosť polície nižšia, keďže festival sa snaží byť otvorenejší.


13:58 Ako hudobný hosť podporil Pride víťaz hudobnej súťaže Adam Pavlovčin.

13:25 Ďalej vystúpil na pódiu štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš.

13:23 Mária Kolíková citovala zo skladby Petra Nagya Láska je tu s nami. "Prajem vám krásnu oslavu hrdosti na to, že ste sami sebou," povedala.

13:19 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tiež prišla podporiť Pride. Podľa jej slov Slovensko nespravodlivo pristupuje k LGBT komunite. Vie, že keby aj niektoré právne úpravy prešli, nestačilo by to.


13:17 Na pódium prišla Tatiana Kratochvílová, viceprimátorka mesta Bratislava. "Vnímajme rôznorodosť a učme sa s ňou pracovať," vyzvala v príhovore.   

13:15 "Neexistuje žiadny dôvod, aby slovenskí politici žili v predsudkoch," uviedol Šimečka. Po slobodnom živote podla neho túži každý. 

13:13 Na pódiu vystúpil s príhovorom podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Slovensko podla neho už roky prehráva, pretože LGBT ľudom uberá práva a odmieta prijať opatrenia, ktoré by im priniesli kvalitu života a dôstojnosť. 

13:08 Dúhový PRIDE Bratislava 2022 otvorila moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.

12:45 Ľudia z LGBTI komunity spoločnosti nijako neškodia, práve naopak, sú to úplne normálni a prínosní ľudia, akých Slovensko potrebuje čoraz viac. Na sociálnej sieti to s pripomenutím osobnej účasti na sobotňajšom pochode Dúhový Pride uviedla poslankyňa Národnej rady SR za SaS Jana Bittó Cigániková.

12:30 Ivana Beláková je svetová tatérka a zástupkyňa LGBT komunity. Rodáčka zo Slovenska, dnes kozmopolitná osobnosť. V sobotu prijala pozvanie do Štúdia ta3, kde hovorila, aké majú LGBT ľudia podmienky naprieč rôznymi krajinami vo svete. 

12:20 Diplomati podporili LGBTQI+ komunitu na Slovensku. Pod dokument, v ktorom potvrdili záväzok chrániť a brániť ľudské práva všetkých, sa podpísalo 35 zastupiteľských úradov akreditovaných pre SR. K iniciatíve sa pripojil aj primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo. "Pri oslavách Dúhových festivalov Pride v Banskej Bystrici 25. júna, v Bratislave 23. júla, v Košiciach 27. augusta a ďalších podujatiach Pride po celej krajine si ctíme vytrvalosť LGBTQI+ ľudí v ich boji za autentický a slobodný život na Slovensku a vo svete," uviedli diplomati. Podľa nich je to príležitosť na uznanie mnohých spôsobov, ktorými LGBTQI+ komunity prispievajú do všetkých spoločností.

"Nevyprovokovaná vojenská agresia Ruska voči susednej Ukrajine nám pripomína, že nás spájajú spoločné hodnoty vrátane podpory ľudských práv. Všeobecná deklarácia ľudských práv uvádza, že každej osobe prislúchajú ľudské práva a základné slobody. Rovnako princípy Charty základných práv Európskej únie zakotvujú rovnaké zaobchádzanie so všetkými vrátane LGBTQI+ ľudí," pripomínajú diplomati.

Ocenili aj úsilie ochrancov ľudských práv LGBTQI+ a organizácií občianskej spoločnosti, ktorí neúnavne pracujú na presadzovaní dodržiavania ľudských práv všetkých. Upozornili na to, že silné a zdravé demokracie zaisťujú LGBTQI+ ľuďom možnosť plne sa zapájať do spoločnosti a využívať všetky výhody dostupné pre ich občanov.

12:15 V sobotu sme sa v Štúdiu ta3 zhovárali s organizátorom pochodu Hrdí na rodinu Antonom Chromíkom.

12:10 Na Rudnayovom námestí sa v sobotu o 15.00 popoludní zhromaždia priaznivci iniciatívy Hrdí na rodinu. Redaktorka domáceho spravodajstva Veronika Pancuráková sa pozrela, s akými obmedzeniami treba v sobotu v Bratislave rátať.

12:00 Byť gejom na východe Slovenska je náročné. Na prvom ročníku dúhového sprievodu v Košiciach po nich hádzali vajíčka a po skúsenosti z Bratislavy mnohí cítili aj strach. Rokmi sa však spoločnosť stáva otvorenejšou, pomáhajú i verejné coming-outy známych osobností. O tom, ako sa žije gejom na východ od Bratislavy, a aké reakcie vníma po rokoch sme sa zhovárali s riaditeľom PRIDE Košice Róbertom Furielom. Rozhovor si môžete prečítať v článku nižšie.

11:55 V hlavnom meste sa v sobotu konajú Dúhový PRIDE Bratislava 2022 na Hviezdoslavovom námestí a zhromaždenie a pochod Hrdí na rodinu pred Katedrálou sv. Martina. Štáb Televízie ta3 bude situáciu počas oboch podujatí sledovať priamo na mieste.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok