Pri Košiciach stále horia chránené lesy a prírodná rezervácia. Zasahuje už vyše sto hasičov, pomôže aj vrtuľník

TA3 TASR
23.7.2022 11:24

Hasiči naďalej pokračujú s hasením rozsiahleho požiaru v katastri obce Malá Lodina v okrese Košice-okolie. Na mieste zasahuje už viac ako 110 profesionálnych a dobrovoľných hasičov vrátane príslušníkov z modulu pozemného hasenia požiarov – skupina západ, stred a východ so 42 kusmi hasičskej techniky. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová.

Pri Košiciach stále horia chránené lesy a prírodná rezervácia. Zasahuje už vyše sto hasičov, pomôže aj vrtuľník
Facebook/Mestské lesy Košice a.s.

"Na mieste je zriadený riadiaci štáb. Počas dnešného dňa bude s hasením požiaru pomáhať aj vrtuľník Leteckého útvaru MV SR s bambi vakom," uviedla.

Požiar vypukol ešte v stredu 20. júla popoludní. Plamene zachvátili lesný porast v ťažko dostupnom teréne. Pre vysoké riziko vzniku požiarov v dôsledku pretrvávajúceho sucha a vysokých teplôt platí od soboty 23. júla zákaz vstupu do lesov v okresoch Košice a Košice-okolie.

Takto to v oblasti vyzeralo v sobotu:

V sobotu 23. júla sme vám priniesli aj krátky rozhovor s Adriánou Fečkovou, starostkou obce Malá Lodina.

Aká je aktuálna situácia priamo na mieste?

Momentálne som spolu s hasičmi na ceste do lesa. O požiari sme sa dozvedeli v stredu a ihneď sme to hlásili na operačné stredisko. Oheň sa však dnes v noci rozšíril na lodinskú stranu. Začína to byť kritické. Zasahujú profesionáli, dobrovoľníci, pozemný modul hasenia aj dva vrtuľníky. Potrebujeme dostať vodu čo najbližšie k požiarisku.

Ako blízko k samotnému požiaru sa dá s technikou dostať?

Terén je veľmi neprístupný, sú to ochranné lesy, z časti aj prírodná rezervácia. Lesnícka činnosť tu nie je skoro žiadna. S technikou sa ide tak ďaleko, ako sa len dá. K samotnému požiaru sa to však hasičom nepodarí. Hasiči zasahujú vďaka umelým jazierkam a vrtuľníkom. Snažíme sa aj narýpať cestu, aby sa autá dostali čo najďalej.

Požiar vypukol ešte v stredu. Darí sa ho odvtedy aspoň čiastočne dostať pod kontrolu?

Požiar sa stále rozširuje. Ako som hovorila, v noci sa dokonca rozšíril cez hlavný hrebeň na lodinskú stranu. Doteraz to horelo vo Veľkom Ružinku, teraz je to už opäť väčšia plocha. 

Pozrite si zábery priamo z hasenia požiaru tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok