Homosexuálne manželstvo na Kube má šancu stať sa realitou, krajina rozhodne v referende

TA3 TASR
23.7.2022 09:14

Na Kube sa 25. septembra uskutoční referendum o tom, či ostrovná krajina prijme nový zákon o rodine, ktorý by po prvý raz zahŕňal legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia a adopcie detí takýmito dvojicami. Informuje agentúra AFP.

"Konečné rozhodnutie bude ponechané v rukách ľudu," ale "sme presvedčení, že v pravý čas väčšina kubánskeho obyvateľstva schváli tento revolučný, inkluzívny a demokratický zákon," uviedol tajomník kubánskeho parlamentu. Nový zákon o rodine nahradí právnu normu platnú v krajine 47 rokov.

Aktivisti za práva komunity LGBTQ sa pokúsili zahrnúť uzatváranie manželstiev osôb rovnakého pohlavia do novej kubánskej ústavy odobrenej v roku 2019. Pre silný odpor niektorých cirkví a konzervatívnych skupín bol príslušný návrh napokon stiahnutý.

Sobášenie homosexuálnych párov je legálne v siedmich latinskoamerických krajinách: na Kostarike, v Argentíne, Brazílii, Kolumbii, Ekvádore, Uruguaji a najnovšie v Čile. Hlavné mesto Mexika schválilo manželstvá osôb rovnakého pohlavia v roku 2009, pričom väčšina z jeho 32 štátov ho nasledovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok