Chceli upozorniť na závažnosť klimatickej krízy, prilepili sa k Botticelliho obrazu

TA3 TASR
22.7.2022 22:47

Trojica ekologických aktivistov si v piatok prilepila ruky na sklo chrániace obraz talianskeho renesančného majstra Sandra Botticelliho "Jar" (Primavera) v galérii Uffizi vo Florencii. Informovali agentúry AP a ANSA.

Chceli upozorniť na závažnosť klimatickej krízy, prilepili sa k Botticelliho obrazu
Twitter/Dom

Múzeum uviedlo, že vďaka ochrannému sklu, ktoré bolo preventívne nainštalované pred niekoľkými rokmi, sa majstrovské dielo (s rozmermi 319 cm x 207 cm) nepoškodilo. Lepidlo neskôr bezpečne odstránili.

Aktivisti sedeli na podlahe a na transparente mali nápis "Posledná generácia bez plynu a bez uhlia," uviedla polícia. "Je možné dnes vidieť takú krásnu jar, ako je táto (na obraze)?" uviedli aktivisti vo vyhlásení. "Požiare, potravinové krízy a sucho to sťažujú. Rozhodli sme sa použiť umenie, aby sme bili na poplach: Smerujeme k sociálnemu a ekologickému kolapsu." 

Trojicu previezli na policajnú stanicu vo Florencii a podľa médií dostali trojročný zákaz prístupu do turistami obľúbeného mesta. Podobnú stratégiu v Taliansku uplatňujú aj na násilných futbalových fanúšikov. Botticelli sa narodil vo Florencii v roku 1445 a v galérii Uffizi vystavujú aj jeho ďalšie diela vrátane svetoznámeho obrazu "Zrodenie Venuše".

Piatková akcia je ďalším zo série prejavov občianskej neposlušnosti, ktorú aktivisti zo skupiny "Ultima Generazione" (Posledná generácia) zinscenovali, aby upozornili na závažnosť klimatickej krízy. V minulosti už zablokovali dopravu na diaľničnom obchvate Ríma alebo narušili operu Madam Butterfly. Skupina v piatok oznámila, že ďalší jej prívrženci sa už onedlho vrátia uskutočniť podobné protesty do múzeí a galérií vo Florencii, Benátkach, Miláne a Ríme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok