Írska vojačka prisahala vernosť IS. Súd ju za to posiela na niekoľko mesiacov do väzenia

TA3 TASR
22.7.2022 15:00

Bývalú írsku vojačku odsúdili v piatok na 15 mesiacov väzenia za to, že sa v Sýrii pridala k džihádistickej skupine Islamský štát. Informovala o tom agentúra AFP.

vojačka žena 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Sudca Tony Hunt v zdôvodnení rozsudku uviedol, že obžaloba bez akýchkoľvek pochybností preukázala, že Lisa Smithová odcestovala do Sýrie s vedomím, čo ju môže čakať, a prisahala tam vernosť IS, ktorý vtedy viedol Abú Bakr al-Bagdádí.

Výšku vyneseného trestu sudca zdôvodnil nízkym rizikom recidívy. Konštatoval však súčasne, že Smithová neprejavila žiadnu ľútosť nad svojimi činmi. Súd zložený z troch sudcov súčasne Smithovú oslobodil od obvinenia z financovania terorizmu tým, že poslala 800 eur na liečbu Sýrčana v Turecku. Smithová sa v roku 2001 stala príslušníčkou írskej armády. O prepustenie z nej požiadala v roku 2011, údajne pre rozpor medzi svojou vierou a úlohami v armáde, ale najmä preto, že jej bola zamietnutá žiadosť o povolenie nosiť hidžáb. V tomto období sa aj rozviedla a na niekoľko rokov prerušila kontakty so svojou rodinou.

Podľa televízie Sky News si Smithová v októbri roku 2015 kúpila jednosmernú letenku, odcestovala z Dublinu do Turecka a prekročila hranice do oblasti Sýrie kontrolovanej IS. V Sýrii sa vydala za Sajida Aslama, Brita, o ktorom sa súd dozvedel, že "na jej radu absolvoval snajperský kurz". Páru sa v júni roku 2017 narodila dcéra. Po páde IS sa Smithová v decembri roku 2019 vrátila do Írska. Bola zatknutá na dublinskom letisku a obvinená z teroristických trestných činov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok