Turbína pre Nord Stream 1 do Ruska ešte nedorazila. Kremeľ odmieta, že uviazla pri tranzite

TASR ČTK
22.7.2022 13:57

Rusko odmieta správy, že kompresorová turbína potrebná na obnovenie plnej prevádzky plynovodu Nord Stream 1 uviazla pri tranzite. Informáciu vo štvrtok zverejnila agentúra Reuters, ktorá s odvolaním sa na dva zdroje uviedla, že Moskva zatiaľ nedala súhlas na prepravu turbíny späť do Ruska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pri rozhovore s novinármi označil túto správu za nezmysel. Plynovodom Nord Stream 1 prúdi plyn z Ruska do Nemecka. "Tie obvinenia sú nepodložené. Zdroje sa mýlia," povedal Peskov.

Rusko v júni znížilo prietok plynovodom Nord Stream 1 na 40 percent kapacity zariadenia. Zdôvodnilo to oneskoreným návratom turbíny z bežnej údržby v Kanade. Západné sankcie znemožnili návrat turbíny do ruskej kompresorovej stanice Portovaja, Kanada potom musela udeliť zvláštnu výnimku, aby umožnila dodanie turbíny do Nemecka.

Vláda v Berlíne odmieta, že by turbína bola dôvodom na zníženie dodávok plynovodom Nord Stream 1. Tvrdí, že sa táto turbína mala používať až od septembra, a viní Moskvu z využívania dodávok plynu ako politickej zbrane. Rusko uvádza, že turbína je dôležitá pre bezpečnú prevádzku plynovodu.

Putin nevie, v akom stave dorazí

Ruský prezident Vladimir Putin tento týždeň povedal, že Rusko stále čaká na dokumenty od výrobcu turbíny, firmy Siemens Energy, a nevie, v akom stave turbína bude, až dorazí. Uviedol tiež, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom bude čoskoro posielať na údržbu ďalšie turbíny z plynovodu.

Plynovod Nord Stream 1 vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka a je hlavnou trasou pre vývoz ruského zemného plynu do Európskej únie. Z Nemecka sú na Nord Stream 1 naviazané plynovody do ďalších krajín Európskej únie.

Cena plynu pre európsky trh s dodaním v auguste sa dnes v reakcii na správu o dianí okolo turbíny zvyšuje. Pred 13:00 SELČ sa vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility v Holandsku pohybovala pod 164 eur za megawatthodinu, a vykazovala tak rast o viac ako päť percent. Pred rokom plyn v TTF stál zhruba 21 eur/MWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok