Únia ohlásila nové právne kroky proti Británii. Nedodržiava brexitovú dohodu

TA3 ČTK
22.7.2022 13:33

Európska komisia v piatok začala ďalšie štyri konania proti britskej vláde s cieľom vynútiť si dodržiavanie časti dohody o brexite týkajúcej sa usporiadania v Severnom Írsku. Nové právne kroky oznámila po tom, čo v britskom parlamente pokročilo schvaľovanie návrhu zákona, ktorým by Británia tzv. severoírsky protokol jednostranne zmenila.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Prvé konanie v tejto súvislosti únijná exekutíva začala už vlani, v júni potom oznámila ďalšie dve

"Dnešné listy požadujú, aby Spojené kráľovstvo urobilo svižné nápravné kroky na zabezpečenie súladu s podmienkami protokolu. Spojené kráľovstvo má dva mesiace na to odpovedať na tieto listy," uvádza komisia vo vyhlásení na svojom webe. Dodáva, že pokiaľ Londýn neprijme požadované opatrenia a neodpovie na stanovisko zaslané v polovici júna, zváži EK začatie procesu na Súdnom dvore Európskej únie.

Napätie medzi dvoma stranami tak ďalej eskaluje asi dva a pol roka po tom, čo Británia formálne opustila EÚ. Urobila tak na základe "rozvodovej dohody", ktorá ošetruje aj kľúčovú výzvu v podobe zachovania voľného režimu na hranici Severného Írska s Írskou republikou, z ktorej sa v dôsledku brexitu stala hranica EÚ. Nakoniec sa Londýn a Brusel dohodli, že na uvedenú časť Spojeného kráľovstva sa budú naďalej vzťahovať pravidlá jednotného trhu Únie, zatiaľ čo kontroly tovaru budú prebiehať pri jeho ceste do regiónu zo zvyšku Británie.

Britská vláda ale ustanovenia nikdy úplne nepreviedla do praxe a teraz sa snaží protokol bez súhlasu EÚ upraviť. Návrh, ktorý by tieto zmeny uzákonil, tento týždeň prešiel dolnou komorou britského parlamentu a teraz ho preberá Snemovňa lordov, ktorá pravdepodobne navrhne množstvo zmien.

Vláda premiéra Borisa Johnsona proces spustila po mesiacoch rokovaní, pri ktorých komisia odmietala zásahy do zložito dojednaného protokolu a namiesto toho presadzovala spoluprácu cez existujúci rámec. Ten teraz Briti označujú za prekážku pre politickú stabilitu v Severnom Írsku, hoci to bol sám Johnson, kto v roku 2019 na tento kompromis pristúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok