Na využívanie elektronického podpisu bude nutný nový občiansky preukaz

TA3
22.7.2022 12:19

Ak ste si vybavovali občiansky preukaz pred júnom minulého roka, budete potrebovať nový. Ale len v prípade, že chcete naďalej využívať možnosť elektronického podpisu na komunikáciu so štátom.

Polícia vydala do júna minulého roka necelého pol milióna občianskych preukazov s certifikátmi pre elektronický podpis. Túto možnosť však využíva iba približne 8 percent držiteľov preukazov. Práve ich sa bude týkať výmena dokladu. Certifikátom totiž na konci roka končí platnosť. 

Podľa Zuzany Eliášovej, hovorkyne ministerstva vnútra, sa stačí touto povinnosťou začať zaoberať počas jesene. Klientské centrá totiž v súčasnosti zažívajú nápor. Slováci začali po pandémii znovu viac cestovať a vo veľkom si vybavujú nové doklady. "Ministerstvo vnútra bude v tejto veci aktívne komunikovať s dotknutými občanmi, aby na túto povinnosť nezabudli," uviedla Eliášová. 

Nový certifikát v občianskom preukaze okrem vyššieho stupňa zabezpečenia iné zmeny neprináša. Prístupové údaje pre komunikáciu s inštitúciami zostanú rovnaké. Funkciu elektronického podpisu je nutné aktivovať v klientskom centre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok