Európska centrálna banka zvýšila úroky po prvýkrát od roku 2011

TA3 ČTK
21.7.2022 14:24

Európska centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentného bodu na 0,5 percenta. K zvýšeniu úrokov pristúpila po prvýkrát od roku 2011. ECB reaguje sprísňovaním menovej politiky na rastúcu infláciu v eurozóne, rozsah zvýšených sadzieb je výraznejší, než banka pôvodne avizovala.

Americká centrálna banka (Fed) začala so zvyšovaním úrokových sadzieb už v marci. Základná sadzba ECB sa od marca 2016 držala na rekordnom minime nula percent. Depozitnú sadzbu ECB zvýšila na nula percent z doterajších mínus 0,50 percenta. ECB pôvodne naznačovala, že chce úroky tento mesiac zvýšiť o štvrť percentného bodu.

"Na nadchádzajúcich zasadaniach Rady guvernérov bude vhodné pokračovať v návrate úrokových sadzieb k normálu," uviedla ECB v tlačovej správe. Zároveň predstavila program s názvom Transmission Protection Instrument, ktorý jej umožní nakupovať dlhopisy v prípade nadmerných rozdielov v nákladoch na pôžičky medzi členskými štátmi eurozóny.

Európsky štatistický úrad Eurostat tento týždeň oznámil, že miera inflácie v eurozóne sa v júni vyšplhala na rekordných 8,6 percenta, zatiaľ čo v máji to bolo 8,1 percent. Infláciu už dlhšiu dobu zvyšuje rast cien energií a potravín, tempo zdražovana nabralo na intenzite aj v dôsledku vojny na Ukrajine.

Fed v tomto roku v snahe zmierniť infláciu zvýšil úrokové sadzby už trikrát, celkom o 1,5 percentného bodu. Jeho základná úroková sadzba sa tak aktuálne nacháza v pásme 1,50 až 1,75 percenta. Predpokladá sa, že Fed prikročí ešte k ďalšiemu zvýšeniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok