Grécky exminister financií údajne napomáhal daňovým únikom

TA3
31.12.2012 18:13

Predstavitelia vládnej koalície v Aténach žiadajú vyšetrovateľov o vnesenie obvinenia voči bývalému ministrovi financií Giorgiosovi Papakonstantinouvi, ktorý údajne zo zoznamu majiteľov účtov vo švajčiarskych bankách nechal odstránil mená troch svojich príbuzných.

Grécky exminister financií údajne napomáhal daňovým únikom
SITA

Výzvu na vznesenie obvinenia podpísalo v pondelok 71 poslancov trojčlennej vládnej koalície. Vyšetrovateľov žiadajú, aby exministra obvinili z pokusu o falšovanie verejnej listiny. V takomto prípade by mu hrozil trest odňatia slobody v maximálnej výške desať rokov.

Giorgios Papakonstantinou slúžil ako minister financií v predchádzajúcej socialistickej vláde. Jeho strana, ktorá je súčasťou terajšej vládnej koalície, však vyšetrovanie podporuje. Papakonstantinou obvinenia kategoricky odmieta a tvrdí, že mená sa zo zoznamu stratili bez jeho vedomia

Grécka prokuratúra začala minulý podrobne preverovať takzvaný Lagardovej zoznam, na ktorom sa nachádzajú mená Grékov majúcich kontá s miliónmi eur vo Švajčiarsku. Prokuratúra tieto osoby podozrieva z daňových únikov. Zoznam stoviek mien, ktorý prokuratúra zaslala do parlamentu, poskytli Grécku 21. decembra už druhýkrát francúzske úrady. Francúzsko zoznam gréckym úradom dalo už v roku 2010, vtedajšia vláda však vôbec nekonala. Vznikli dokonca podozrenia, že niektoré mená mohli zo zoznamu vyškrtnúť, preto Paríž požiadali o jeho opätovné zaslanie. Parlament teraz musí rozhodnúť, či začne trestnoprávne konanie voči predstaviteľom predchádzajúcej vlády za to, že proti majiteľom švajčiarskych kont nekonali.

Lagardovej zoznam dostal meno podľa šéfky Medzinárodného menového fondu Christiny Lagardovej, ktorá pred tým pôsobila vo Francúzsku ako ministerka financií. Na zozname sa nachádzajú mená asi 2000 gréckych majiteľov účtov v ženevskej banke HSBC. Na švajčiarskych kontách majú ukrytých asi 1,5 miliardy eur, pričom tieto financie môžu pochádzať z daňových únikov. Kauza vyvoláva negatívne reakcie zo strany gréckej populácie, ktorá trpí tvrdými úspornými opatreniami s cieľom zabrániť bankrotu krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok