Posledná Tisova ulica odoláva. Kauzu slovenskej obce si všimli aj v zahraničí

TA3 ČTK
21.7.2022 12:12

Miestne zastupiteľstvo v obci Varín pri Žiline zamietlo žiadosť prokuratúry o premenovaní poslednej slovenskej ulice, ktorá ešte nesie meno po vodcovi Slovenského štátu z dôb druhej svetovej vojny Jozefovi Tisovi. Za návrh hlasovala len jedna poslankyňa. Správu si všimli aj v zahraničí, o kauze zo Slovenska píše spravodajská BBC.

Posledná Tisova ulica odoláva. Kauzu slovenskej obce si všimli aj v zahraničí
TASR/Miroslava Mlynárová

Varín je jediná obec na Slovensku, kde majú doteraz ulicu pomenovanú po bývalom prezidentovi a vojnovom zločincovi Jozefovi Tisovi. Tiso bol popravený v roku 1947. Začiatkom tohto roka tabuľu s názvom ulice strhli aktivisti a v júni označila prokuratúra pomenovanie ulice po Tisovi za nezákonné. Prokurátor zrejme podá správnu žalobu, o ktorej rozhodne súd. Obyvatelia obce ale avizujú vlastné riešenie - vypísanie miestneho referenda.

Za premenovanie ulice hlasovala jediná členka zastupiteľstva Lenka Ticháková, ocenená Bielou vranou práve za vytrvalý boj v tomto smere. Zvyšok zastupiteľov sa zdržal.

Podľa prokurátora všeobecné nariadenie o názvoch ulíc odporuje zákonu, uráža náboženské cítenie a naviac je gramaticky nesprávne. Názov "Ulica Dr. Jozefa Tisu" obsahuje priezvisko s príponou -u, čo bol v minulosti častý tvar, v súčasnosti je však považovaný za zastaralý.

Kauzu si všimla aj BBC, ktorá na svojom webe pripomenula, že Tiso, ktorý v rokoch 1939 až 1945 stál v čele klerofašistického štátu, bol v roku 1945 zadržaný a v roku 1947 obesený ako vojnový zločinec. Krajná pravica a niektorí katolícki duchovní ho uctievajú ako hrdinu a mučeníka.

Počas jeho vlády bolo v rámci holokaustu deportovaných do nacistických táborov a zavraždených asi 70-tisíc z 90-tisíc Židov žijúcich na území Slovenska, vrátane všetkých 25 židovských rodín z Varína. Slovensko bolo jedinou krajinou vojnovej Európy, ktorá platila nacistickému Nemecku za to, aby prevzalo židovských občanov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok